Kuusenkerkkä

Alevahti.fi

Oletko ihmetellyt mitä ovat kuusen oksille alkukesästä ilmestyvät vaaleat osat? Kyseessä ovat kuusenkerkät eli kuusen nuoret versot.

Kuusenkerkkää

Kuusenkerkkää hyödynnetään monenlaisten luontaistuotteiden valmistuksessa — perinteisistä tuotteista täysin uusiin tuotteisiin, kuten kuohujuomaan ja marmeladiin.

Kuusen nuoret versot eli kuusenkerkät ovat siis helppo tunnistaa vaaleasta väristään kuusen oksien päissä. Alkukesällä kuusiin ilmestyvä kuusenkerkkä on perinteinen suomalainen rohtokasvi parhaasta päästä. Yksi perinteisimmistä käyttötavoista on ollut sen käyttäminen yskänlääkkeenä.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Saako kerkkää kerätä itse?

Kuusenkerkkiä voi kerätä itse. Keräämiseen vaaditaan maanomistajan lupa, sillä kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Onnekkaimmat voivat kerätä kuusenkerkkiä oman pihan kuusista. Kerää kerkkiä itse ja kokeile valmistaa niistä vaikkapa kuusenkerkkäteetä!

Parhaimmillaan kuusenkerkät ovat alkukesällä — yleensä kesäkuussa, joillakin alueilla jo toukokuussa. Kerättävät kuusenkerkät ovat noin muutaman sentin mittaisia. Tällöin ne ovat väriltään selvästi kuusen vihreää vaaleampia sekä rakenteeltaan pehmeitä.

Myöhemmin kesällä kerkät tummuvat ja niiden rakenne muuttuu kovemmaksi. Kerättävät kuusenkerkät onkin helppo erottaa sekä värinsä että rakenteensa ansiosta.

Jos esimerkiksi mustikoita ja puolukoita keräämällä sekä myymällä voi tienata vähintään taskurahaa, sama koskee myös kuusenkerkkiä. Ahkerimmat kerääjät voivat tienata keräyksestä jopa useita kymmeniä euroja tunnissa!

Mitkä ovat kuusenkerkän hyödyt?

Kuusenkerkän hyödyt terveysvaikutuksineen perustuvat ennen kaikkea sen runsaisiin vitamiini- ja antioksidanttipitoisuuksiin. Siinä on erityisesti C-vitamiinia, ja kuusenkerkkäjauheessa pitoisuus kasvaa entisestään!

Muun muassa Luonnonvarakeskuksen tutkimuksissa on vahvistettu kerkän sisältävän C-, K- ja A-vitamiinia. Muita kuusenkerkän terveysvaikutuksia selittäviä ainesosia ovat kivennäis- ja aromiaineet sekä antioksidanttisesti vaikuttavat flavonoidit. Lisäksi niissä on kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.

Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

Kuusenkerkästä valmistetaan erilaisia luontaistuotteita, kuten mehua, jauhetta ja jopa siirappia. Tuhansia vuosia terveysvaikutuksistaan tunnettu kuusenkerkkä on kokenut viime vuosina uuden tulemisen. Edelleen valtaosa kuusenkerkästä jää kuitenkin metsiin, ja arvioiden mukaan vain yksi prosentti kerkistä kerätään hyötykäyttöön.

Kuusenkerkästä voidaan valmistaa muun muassa seuraavia tuotteita:

  • Likööriä
  • Hyytelöä
  • Kastikketta
  • Marmeladia
  • Teetä
  • Mehua
  • Jauhetta
  • Siirappia

Kuusenkerkkäjauhe on yksi suosituimmista tavoista hyödyntää sen terveysvaikutukset. Jauhetta on saatavilla useilta kotimaisilta valmistajilta, kuten Arctic Warriors, Feel Vivid, Arctic Pure ja Yrttipaja.

Maultaan kuusenkerkkä on hieman sitrusta muistuttava ja niin sanotusti metsältä maistuva. Nuoria kuusenkerkkiä voi käyttää sellaisenaan, ja niitä voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kuusenkerkkää käytetään myös muissa maissa Suomen lisäksi. Esimerkiksi Kanadassa sitä käytetään oluen maustamisessa. Toisaalta Suomessa sitä käytetään perinteisempien tuotteiden lisäksi jopa kuohujuomassa!

Onko sillä haittavaikutuksia?

Kuusenkerkällä voi olla haittavaikutuksia. Joillekin se aiheuttaa allergiaa. Lisäksi jos sairastat astmaa tai hinkuyskää, et pääse hyötymään tästä metsiemme omasta superfoodista.

Myöskään hartsiallergikot eivät voi hyödyntää kuusenkerkän terveysvaikutuksia.


Onko sinulla käyttökokemuksia kuusenkerkästä? Onko jokin tuote muodostunut suosikiksesi tai oletko itse kerännyt sitä hyötykäyttöön? Kirjoita kommentti ja kerro kokemuksesi tästä kotimaisten metsien terveellisestä tuotteesta.

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Vitamiinit netistä edullisesti Viisi vitamiinipurkkia vierekkäin

Moni syö päivittäin jotakin vitamiinia, kuten D-vitamiinia. Saako vitamiinit netistä edullisemmin?

31
Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin? Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua uneen? Tryptofaani voi olla avuksi. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

55
Luontaistuotteet ja ravintolisät nivelille Osoittava etusormi, jossa nivelrikko

Luontaistuotteista ja ravintolisistä voi saada apua niveliin liittyviin vaivoihin. Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

43
Klorella Ylhäältä päin kuvattu meri

Chlorella eli klorella on makeassa vedessä elävä levä. Tabletteina ja jauheena myytävä levä on ravinnerikas luontaistuote.

8
Plantheque – kokemuksia ja tuotevinkkejä Plantheque-tuotteita vierekkäin

Plantheque on Skincityn oma tuotesarja. Joko sinulla on kokemuksia Planthequesta?

47
Moringa – ihmeiden puu! Pussi moringa-jauhetta, taustalla moringapuu

Moringa-jauhe on helppo tapa saada ihmeiden puuna tunnetun moringan terveysvaikutukset käyttöön.

29
Paras raakapatukka – esittelyssä 3 merkkiä

Raakapatukka on terveellinen välipala. Minkälaisia patukoita kaupoista löytyy ja mitkä niistä ovat parhaat? Entä miten valmistaa itsetehdyt raakapatukat?

50
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29

Ei kommentteja

Tuotevinkit