Alevahti.fi

Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin?

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua nukkumiseen? Kaipaako mielialasi kohennusta? Tryptofaanista voi olla apua näihin kaikkiin. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tässä artikkelissa kerromme mitä tryptofaani on ja mistä kaikesta sitä voi saada. Lisäksi kerromme mitä vaikutuksia sillä on ihmiselle. Jatka lukemista niin tiedät voisiko tryptofaani olla avuksi sinun nukahtamisongelmiin tai takaamaan paremmat yöunet!

Tryptofaani eli L-tryptofaani on ihmiselle tärkeä aminohappo, joka toimii proteiinien rakennusaineena. Se on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta ja yksi yhdeksästä ihmiselle välttämättömästä aminohaposta.

Ihmiselle välttämättömät aminohapot

 • Fenyylialaniini
 • Histidiini
 • Isoleusiini
 • Leusiini
 • Lysiini
 • Metioniini
 • Treoniini
 • Tryptofaani
 • Valiini

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Miten se vaikuttaa?

Melatoniini on varmasti useammille tuttu aine — niin sanottu pimeähormoni, joka auttaa nukahtamiseen. Tryptofaani puolestaan on niin sanottu esiaste paitsi melatoniinille myös serotoniinille.

Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa niin mielialaan, ruokahaluun kuin vireystilaan. Nukahtamisen lisäksi tryptofaani auttaa siis mielialaan.

Mistä ruoasta saa tryptofaania?

Entä mistä saa tryptofaania? Ihminen saa tryptofaania päivittäisestä ravinnosta, kuten maitotuotteista, lihasta, kananmunista, kalasta, pähkinöistä, siemenistä, vehnänalkioista ja soijatuotteista. Itsessään ihmiskeho ei pysty tryptofaania tuottamaan.

Kaikki eivät kuitenkaan syö tarpeeksi tryptofaanin lähteitä, mikä voi johtua esimerkiksi erityisruokavaliosta tai yksinkertaisesti siitä, ettei syö juurikaan lihaa. Suuri osa suomalaisista saa kuitenkin ravinnostaan tarpeeksi tryptofaania. Toisaalta jos tryptofaania ei saa ravinnosta tarpeeksi, voi se ilmetä juurikin mielialassa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon ja ennen kaikkea siihen mistä saa tryptofaania.

Tryptofaania onkin saatavilla lisäravinteina. Tuotteita on saatavilla esimerkiksi luontaistuotekaupoista, kuten Luontaistukusta ja Hyviksestä.

Annos

Lisäravinteena otettavan tryptofaanin annos on noin 0,5 milligrammaa päivässä. Useissa lisäravinteissa tämä tarkoittaa 1-2 kapselin päiväannosta, mutta suositusten mukaan päiväannos ei saisi olla yli grammaa. Kapseleiden lisäksi saatavilla on jauheita.

Entä ottaako tryptofaanin aamulla vai illalla? Koska useimmat haluavat hyötyä sen nukahtamista ja unta edistävistä vaikutuksista, kannattaa tryptofaani ottaa illalla.

Tryptofaanilla voi olla haittavaikutuksia, jos sitä käytetään samanaikaisesti muiden uniläkkeiden tai mielialalääkkeiden kanssa.

Tuotevinkki: Luontaistukku Tryptofaani 250 mg

Luontaistukun tryptofaani on yksi suosituimmista lisäravinteista. Saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin pakkauksissa. Mukana tässä lisäravinteessa on myös magnesiumsitraattia ja B6-vitamiinia, jotka tehostavat tryptofaanin vaikutusta.

Luontaistukku on kotimainen verkkokauppa, jonka tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Tuotteissa ei käytetä mitään ylimääräistä, kuten lisäaineita.

Kokemuksia

Kävimme läpi suosituimpien luontaistuotekauppojen tuotesivuja ja keräsimme yleisimpiä kokemuksia tryptofaanista. Seuraavassa useimmin vastaantulleet vaikutukset:

 • Mieliala pysyy tasaisena
 • Auttaa nukahtamiseen ja unen laatuun

Asiakkaiden kokemuksien mukaan tryptofaani siis vaikuttaa juurikin niin kuin pitäisi: nukahtamiseen, unen laatuun ja mielialaan.

Eräs asiakkaista oli saanut siitä allergisia reaktioita, mutta tämä tapaus vaikutti olevan yksittäinen eikä muita vastaavia kokemuksia löytynyt.

Jauheena myytävästä lisäravinteesta useammalla käyttäjällä oli huonoja kokemuksia. Jauhe oli ollut pahanmakuista eikä sekoittunut kovinkaan hyvin nesteeseen. Kapselimuotoinen lisäravinne voi siis olla helpompi ja miellyttävämpi käyttää.


Olitko sinä tietoinen mikä tryptofaani on ja mitä vaikutuksia sillä on? Oletko kokeillut sitä lisäravinteena? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Paras rasvanpolttaja Purkillinen rasvanpolttajia

Omaan käyttöön paras rasvanpolttaja löytyy vain kokeilemalla eri tuotteita. Mitä rasvanpolttaja oikeastaan tekee?

20
Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Paras vedenpuhdistin Vettä, johon tipahtaa vesipisara

Vedensuodatin poistaa vedestä kalkkia, raskasmetalleja sekä muita epäpuhtauksia. Jos haluat esimerkiksi, että juomavesi on mahdollisimman puhdasta, kannattaa harkita vedenpuhdistimen hankkimista.

20
Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Paras tehosekoitin – testi ja vertailu 7 eriväristä tehosekoitinta

Parhaat tehosekoittimet valmistavat erilaiset ruoat ja välipalat sekunneissa. Mikä voisi olla paras tehosekoitin? Katso vertailu!

44
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40

Ei kommentteja