Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin?

Alevahti.fi

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua nukkumiseen? Kaipaako mielialasi kohennusta? Tryptofaanista voi olla apua näihin kaikkiin. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tässä artikkelissa kerromme mitä tryptofaani on ja mistä kaikesta sitä voi saada. Lisäksi kerromme mitä vaikutuksia sillä on ihmiselle. Jatka lukemista niin tiedät voisiko tryptofaani olla avuksi sinun nukahtamisongelmiin tai takaamaan paremmat yöunet!

Tryptofaani eli L-tryptofaani on ihmiselle tärkeä aminohappo, joka toimii proteiinien rakennusaineena. Se on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta ja yksi yhdeksästä ihmiselle välttämättömästä aminohaposta.

Ihmiselle välttämättömät aminohapot

 • Fenyylialaniini
 • Histidiini
 • Isoleusiini
 • Leusiini
 • Lysiini
 • Metioniini
 • Treoniini
 • Tryptofaani
 • Valiini

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Miten se vaikuttaa?

Melatoniini on varmasti useammille tuttu aine — niin sanottu pimeähormoni, joka auttaa nukahtamiseen. Tryptofaani puolestaan on niin sanottu esiaste paitsi melatoniinille myös serotoniinille.

Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa niin mielialaan, ruokahaluun kuin vireystilaan. Nukahtamisen lisäksi tryptofaani auttaa siis mielialaan.

Mistä ruoasta saa tryptofaania?

Entä mistä saa tryptofaania? Ihminen saa tryptofaania päivittäisestä ravinnosta, kuten maitotuotteista, lihasta, kananmunista, kalasta, pähkinöistä, siemenistä, vehnänalkioista ja soijatuotteista. Itsessään ihmiskeho ei pysty tryptofaania tuottamaan.

Kaikki eivät kuitenkaan syö tarpeeksi tryptofaanin lähteitä, mikä voi johtua esimerkiksi erityisruokavaliosta tai yksinkertaisesti siitä, ettei syö juurikaan lihaa. Suuri osa suomalaisista saa kuitenkin ravinnostaan tarpeeksi tryptofaania. Toisaalta jos tryptofaania ei saa ravinnosta tarpeeksi, voi se ilmetä juurikin mielialassa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon ja ennen kaikkea siihen mistä saa tryptofaania.

Tryptofaania onkin saatavilla lisäravinteina. Tuotteita on saatavilla esimerkiksi luontaistuotekaupoista, kuten Luontaistukusta ja Hyviksestä.

Annos

Lisäravinteena otettavan tryptofaanin annos on noin 0,5 milligrammaa päivässä. Useissa lisäravinteissa tämä tarkoittaa 1-2 kapselin päiväannosta, mutta suositusten mukaan päiväannos ei saisi olla yli grammaa. Kapseleiden lisäksi saatavilla on jauheita.

Entä ottaako tryptofaanin aamulla vai illalla? Koska useimmat haluavat hyötyä sen nukahtamista ja unta edistävistä vaikutuksista, kannattaa tryptofaani ottaa illalla.

Tryptofaanilla voi olla haittavaikutuksia, jos sitä käytetään samanaikaisesti muiden uniläkkeiden tai mielialalääkkeiden kanssa.

Tuotevinkki: Luontaistukku Tryptofaani 250 mg

Luontaistukun tryptofaani on yksi suosituimmista lisäravinteista. Saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin pakkauksissa. Mukana tässä lisäravinteessa on myös magnesiumsitraattia ja B6-vitamiinia, jotka tehostavat tryptofaanin vaikutusta.

Luontaistukku on kotimainen verkkokauppa, jonka tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Tuotteissa ei käytetä mitään ylimääräistä, kuten lisäaineita.

Kokemuksia

Kävimme läpi suosituimpien luontaistuotekauppojen tuotesivuja ja keräsimme yleisimpiä kokemuksia tryptofaanista. Seuraavassa useimmin vastaantulleet vaikutukset:

 • Mieliala pysyy tasaisena
 • Auttaa nukahtamiseen ja unen laatuun

Asiakkaiden kokemuksien mukaan tryptofaani siis vaikuttaa juurikin niin kuin pitäisi: nukahtamiseen, unen laatuun ja mielialaan.

Eräs asiakkaista oli saanut siitä allergisia reaktioita, mutta tämä tapaus vaikutti olevan yksittäinen eikä muita vastaavia kokemuksia löytynyt.

Jauheena myytävästä lisäravinteesta useammalla käyttäjällä oli huonoja kokemuksia. Jauhe oli ollut pahanmakuista eikä sekoittunut kovinkaan hyvin nesteeseen. Kapselimuotoinen lisäravinne voi siis olla helpompi ja miellyttävämpi käyttää.


Olitko sinä tietoinen mikä tryptofaani on ja mitä vaikutuksia sillä on? Oletko kokeillut sitä lisäravinteena? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Paras raakapatukka – esittelyssä 3 merkkiä

Raakapatukka on terveellinen välipala. Minkälaisia patukoita kaupoista löytyy ja mitkä niistä ovat parhaat? Entä miten valmistaa itsetehdyt raakapatukat?

50
Serrapeptaasi Luontaistukku Serrapeptaasi

Serrapeptaasi pilkkoo ainoastaan sairasta ja kuollutta kudosta, ei tervettä ja elävää. Minkälainen entsyymi on oikein kyseessä?

13
Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40
5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli? Puhdas+ 5-HTP

5-HTP on rauhoittava ja nukahtamista helpottava luontaistuote. Suosituksi tuotteeksi nousseen 5-HTP:n hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

51
Pakurikäävän terveysvaikutukset Kuutioita pakurikäävästä

Pakuri on todellinen luonnon oma superfood! Minkälaisia terveysvaikutuksia pakurikäävän käytöllä on?

34
Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Nokkosen terveysvaikutukset – tee, jauhe ja siemenet Nokkosia

Nokkonen on kotimainen superfood, joka tunnetaan terveysvaikutuksistaan. Nokkosen hyödyt voi saada niin kuivattuna kuin tuoreena.

58
Pinaatti Pussillinen pinaattijauhetta, taustalla tuoretta pinaattia

Pinaatti on terveellinen vihannes, jota voi käyttää myös jauheena. Lue mitä terveysvaikutuksia pinaatilla on.

8
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34

Ei kommentteja

Tuotevinkit