Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin?

Alevahti.fi

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua nukkumiseen? Kaipaako mielialasi kohennusta? Tryptofaanista voi olla apua näihin kaikkiin. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tässä artikkelissa kerromme mitä tryptofaani on ja mistä kaikesta sitä voi saada. Lisäksi kerromme mitä vaikutuksia sillä on ihmiselle. Jatka lukemista niin tiedät voisiko tryptofaani olla avuksi sinun nukahtamisongelmiin tai takaamaan paremmat yöunet!

Tryptofaani eli L-tryptofaani on ihmiselle tärkeä aminohappo, joka toimii proteiinien rakennusaineena. Se on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta ja yksi yhdeksästä ihmiselle välttämättömästä aminohaposta.

Ihmiselle välttämättömät aminohapot

 • Fenyylialaniini
 • Histidiini
 • Isoleusiini
 • Leusiini
 • Lysiini
 • Metioniini
 • Treoniini
 • Tryptofaani
 • Valiini

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Miten se vaikuttaa?

Melatoniini on varmasti useammille tuttu aine — niin sanottu pimeähormoni, joka auttaa nukahtamiseen. Tryptofaani puolestaan on niin sanottu esiaste paitsi melatoniinille myös serotoniinille.

Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa niin mielialaan, ruokahaluun kuin vireystilaan. Nukahtamisen lisäksi tryptofaani auttaa siis mielialaan.

Mistä ruoasta saa tryptofaania?

Entä mistä saa tryptofaania? Ihminen saa tryptofaania päivittäisestä ravinnosta, kuten maitotuotteista, lihasta, kananmunista, kalasta, pähkinöistä, siemenistä, vehnänalkioista ja soijatuotteista. Itsessään ihmiskeho ei pysty tryptofaania tuottamaan.

Kaikki eivät kuitenkaan syö tarpeeksi tryptofaanin lähteitä, mikä voi johtua esimerkiksi erityisruokavaliosta tai yksinkertaisesti siitä, ettei syö juurikaan lihaa. Suuri osa suomalaisista saa kuitenkin ravinnostaan tarpeeksi tryptofaania. Toisaalta jos tryptofaania ei saa ravinnosta tarpeeksi, voi se ilmetä juurikin mielialassa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon ja ennen kaikkea siihen mistä saa tryptofaania.

Tryptofaania onkin saatavilla lisäravinteina. Tuotteita on saatavilla esimerkiksi luontaistuotekaupoista, kuten Luontaistukusta ja Hyviksestä.

Annos

Lisäravinteena otettavan tryptofaanin annos on noin 0,5 milligrammaa päivässä. Useissa lisäravinteissa tämä tarkoittaa 1-2 kapselin päiväannosta, mutta suositusten mukaan päiväannos ei saisi olla yli grammaa. Kapseleiden lisäksi saatavilla on jauheita.

Entä ottaako tryptofaanin aamulla vai illalla? Koska useimmat haluavat hyötyä sen nukahtamista ja unta edistävistä vaikutuksista, kannattaa tryptofaani ottaa illalla.

Tryptofaanilla voi olla haittavaikutuksia, jos sitä käytetään samanaikaisesti muiden uniläkkeiden tai mielialalääkkeiden kanssa.

Tuotevinkki: Luontaistukku Tryptofaani 250 mg

Luontaistukun tryptofaani on yksi suosituimmista lisäravinteista. Saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin pakkauksissa. Mukana tässä lisäravinteessa on myös magnesiumsitraattia ja B6-vitamiinia, jotka tehostavat tryptofaanin vaikutusta.

Luontaistukku on kotimainen verkkokauppa, jonka tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Tuotteissa ei käytetä mitään ylimääräistä, kuten lisäaineita.

Kokemuksia

Kävimme läpi suosituimpien luontaistuotekauppojen tuotesivuja ja keräsimme yleisimpiä kokemuksia tryptofaanista. Seuraavassa useimmin vastaantulleet vaikutukset:

 • Mieliala pysyy tasaisena
 • Auttaa nukahtamiseen ja unen laatuun

Asiakkaiden kokemuksien mukaan tryptofaani siis vaikuttaa juurikin niin kuin pitäisi: nukahtamiseen, unen laatuun ja mielialaan.

Eräs asiakkaista oli saanut siitä allergisia reaktioita, mutta tämä tapaus vaikutti olevan yksittäinen eikä muita vastaavia kokemuksia löytynyt.

Jauheena myytävästä lisäravinteesta useammalla käyttäjällä oli huonoja kokemuksia. Jauhe oli ollut pahanmakuista eikä sekoittunut kovinkaan hyvin nesteeseen. Kapselimuotoinen lisäravinne voi siis olla helpompi ja miellyttävämpi käyttää.


Olitko sinä tietoinen mikä tryptofaani on ja mitä vaikutuksia sillä on? Oletko kokeillut sitä lisäravinteena? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Luontaistuotteet ja ravintolisät nivelille Osoittava etusormi, jossa nivelrikko

Luontaistuotteista ja ravintolisistä voi saada apua niveliin liittyviin vaivoihin. Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

43
Melarest kokemuksia – entä vaihtoehdot? Useita Melarest Melatoniini -tuotteita rinnakkain

Melarest on mainoksista tuttu melatoniini. Minkälaisia kokemuksia Melarest Melatoniinista on? Entä mitä vaihtoehtoja sille on?

46
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Parhaat idätysastiat ja -laatikot Ituja lautasella

Idättäminen on suosittu tapa saada itujen terveysvaikutukset arkikäyttöön. Mitkä ovat parhaat idätysastiat? Entä miten idätyslaatikko toimii?

34
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Kookosöljy ja kookosrasva – terveellisyys ja hyödyt Tuore kookos. kookosöljyä ja kookosjauhetta pöydällä

Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen luonnontuote. Sitä voi käyttää ihonhoidosta ruoan paistamiseen ja ruoanlaittoon.

59
Alfalfa – kaikkien ruokien isä? Alfalfa-jauhetta pakkauksessa

Alfalfa-jauhe on yksi niin sanotuista viherjauheista. Mitä terveysvaikutuksia ja hyötyjä sen käytöllä on?

38
Kelp Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?

4
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Krilliöljy Krilliöljykapseleita purkissa

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

11

Ei kommentteja

Tuotevinkit