Raw food eli raakaravinto

Alevahti.fi

Raw food -ruokavaliota noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Sen sijaan hän suosii mahdollisimman luonnollisia ja jopa täysin raakoja ruokia. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Tässä artikkelissa selvitämme mitä on raw food eli raakaravinto. Lisäksi otamme selvää mitkä ovat raakaravinnon periaatteet. Listaamme myös raw food -ruokavaliota noudattavien suosikkeja, joita löydät esimerkiksi luontaistuotekaupasta.

Mitä on raw food?

Raw food eli suoraan käännettynä raakaruoka on yksinkertaistettuna kypsentämätöntä ja prosessoimatonta ruokaa. Usein tästä näkee käytettävän myös termejä elävä ravinto tai raakaravinto.

Tätä ruokavaliota noudattavat syövät paljon hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä, munia, kalaa, lihaa sekä maitotuotteita. Hedelmiä syödään niin tuoreina kuin kuivattuina.

Joskus raw food -ruoka-aineiksi eli raakaruoiksi laskettavien ruokien raja on häilyvä. Jotkut laskevat mukaan myös kevyesti prossesoituja ruokia, kuten juustoja, jogurtteja ja ituja.

Raakaravintoa on saatavilla luontaistuotekaupoista valmiina tuotteina. Seuraavassa suosittuja raw food -tuotteita, joita kannattaa kokeilla:

  • Pähkinät, kuten cashew-pähkinät, saksanpähkinät ja parapähkinät
  • Siemenet, kuten auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet
  • Kuivatut hedelmät, kuten mulperimarjat ja taatelit
  • Raakapatukat
  • Juomat ja nesteet, kuten omenasiiderietikka, kombucha, kefiiri, inkiväärimehu, Aloe vera -geeli ja Aloe vera -juoma
  • Öljyt, kuten seesamöljy, avokadoöljy, kurpitsansiemenöljy ja hampunsiemenöljy
  • Jauheet, kuten maca, nokkosjauhe ja pakuriuutejauhe
  • Erilaiset raakakakut

Mitkä ovat raakaravinnon periaatteet?

Raakaravintoa noudattavat eivät käytä ruoanvalmistukseen esimerkiksi uunia tai mikroa. Yleinen periaate on, että ruokaa ei saa kuumentaa yli 46-asteiseksi eikä ruokaa saa jäädyttää. Mielenkiintoista on, että joissakin yhteyksissä kuumennusraja rajataan 45-asteeseen ja joissakin 42-asteeseen.

Nämä ovat tietysti vain joidenkin ”koulukuntien” periaatteita, ja periaatteissa onkin jonkin verran vaihtelua eri koulukuntien välillä. Joka tapauksessa tavoitteena ja ideana on, että kuumentamattomassa ruoassa ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin.

Kasvissyönnillä ja raakaravinnolla on paljon yhteistä. Raakaravintoa noudattavat eivät kuitenkaan aina ole kasvissyöjiä, sillä raw foodeihin lasketaan myös kala ja liha.

Usein raw food sekoitetaan superfoodeihin. Superfoodit ovat luonnon omia terveellisiä ruoka-aineita. Parhaat superfoodit, kuten acai, goji ja maca voivat toki olla myös raw foodia. Niitäkään ei siis ole kypsennetty tai prosessoitu.

Usein raakaravintoon tutustuminen suositellaan aloitettavaksi makeista herkuista. Näin lasku raw foodin maailmaan on niin sanotusti pehmeä. Terveellisiä herkkuja löytyy niin kaupasta kuin luontaistuotekaupoista monipuolisesti.

Kyseessä ei myöskään ole pelkkää askeettista kuivien ruokien pureskelua, vaan raakaruokiin löytyy kaupallisiakin vaihtoehtoja aina herkullisista raakasuklaista maistuviin raakakekseihin.


Onko raakaravinto sinulle tuttua? Mitkä ovat mielestäsi parhaat raw food -ruoat? Kirjoita kommentti ja jaa kokemuksesi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Arginiini Arginiini-purkki, taustalla kuntosali

Arginiini on yksi ihmisen elimistössä esiintyvistä aminohapoista. Se vaikuttaa niin verisuoniin kuin lihaksiin. Minkälaisesta aineesta oikein on kyse?

9
Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Plantheque – kokemuksia ja tuotevinkkejä Plantheque-tuotteita vierekkäin

Plantheque on Skincityn oma tuotesarja. Joko sinulla on kokemuksia Planthequesta?

47
Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Paras rasvanpolttaja Purkillinen rasvanpolttajia

Omaan käyttöön paras rasvanpolttaja löytyy vain kokeilemalla eri tuotteita. Mitä rasvanpolttaja oikeastaan tekee?

20
Spirulina – tabletit vai jauhe? Keko spirulina-jauhetta

Spirulinan terveysvaikutukset voidaan saada niin tableitteina kuin jauheena. Spirulina on myös todellinen proteiinipommi!

37
Maca-jauhe – hyödyt ja kokemuksia Maca-jauhetta otettuna kulhosta lusikkaan

Maca on todellinen superfood Perusta! Lue Maca-jauheen hyödyistä ja jaa kokemuksesi sen vaikutuksista.

40
Vitamiinit netistä edullisesti Viisi vitamiinipurkkia vierekkäin

Moni syö päivittäin jotakin vitamiinia, kuten D-vitamiinia. Saako vitamiinit netistä edullisemmin?

31

Ei kommentteja

Tuotevinkit