Raw food eli raakaravinto

Raw food -ruokavaliota noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Sen sijaan hän suosii mahdollisimman luonnollisia ja jopa täysin raakoja ruokia. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Tässä artikkelissa selvitämme mitä on raw food eli raakaravinto. Lisäksi otamme selvää mitkä ovat raakaravinnon periaatteet. Listaamme myös raw food -ruokavaliota noudattavien suosikkeja, joita löydät esimerkiksi luontaistuotekaupasta.

Mitä on raw food?

Raw food eli suoraan käännettynä raakaruoka on yksinkertaistettuna kypsentämätöntä ja prosessoimatonta ruokaa. Usein tästä näkee käytettävän myös termejä elävä ravinto tai raakaravinto.

Tätä ruokavaliota noudattavat syövät paljon hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä, munia, kalaa, lihaa sekä maitotuotteita. Hedelmiä syödään niin tuoreina kuin kuivattuina.

Joskus raw food -ruoka-aineiksi eli raakaruoiksi laskettavien ruokien raja on häilyvä. Jotkut laskevat mukaan myös kevyesti prossesoituja ruokia, kuten juustoja, jogurtteja ja ituja.

Raakaravintoa on saatavilla luontaistuotekaupoista valmiina tuotteina. Seuraavassa suosittuja raw food -tuotteita, joita kannattaa kokeilla:

  • Pähkinät, kuten cashew-pähkinät, saksanpähkinät ja parapähkinät
  • Siemenet, kuten auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet
  • Kuivatut hedelmät, kuten mulperimarjat ja taatelit
  • Raakapatukat
  • Juomat ja nesteet, kuten omenasiiderietikka, kombucha, kefiiri, inkiväärimehu, Aloe vera -geeli ja Aloe vera -juoma
  • Öljyt, kuten seesamöljy, avokadoöljy, kurpitsansiemenöljy ja hampunsiemenöljy
  • Jauheet, kuten maca, nokkosjauhe ja pakuriuutejauhe
  • Erilaiset raakakakut

Mitkä ovat raakaravinnon periaatteet?

Raakaravintoa noudattavat eivät käytä ruoanvalmistukseen esimerkiksi uunia tai mikroa. Yleinen periaate on, että ruokaa ei saa kuumentaa yli 46-asteiseksi eikä ruokaa saa jäädyttää. Mielenkiintoista on, että joissakin yhteyksissä kuumennusraja rajataan 45-asteeseen ja joissakin 42-asteeseen.

Nämä ovat tietysti vain joidenkin ”koulukuntien” periaatteita, ja periaatteissa onkin jonkin verran vaihtelua eri koulukuntien välillä. Joka tapauksessa tavoitteena ja ideana on, että kuumentamattomassa ruoassa ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin.

Kasvissyönnillä ja raakaravinnolla on paljon yhteistä. Raakaravintoa noudattavat eivät kuitenkaan aina ole kasvissyöjiä, sillä raw foodeihin lasketaan myös kala ja liha.

Usein raw food sekoitetaan superfoodeihin. Superfoodit ovat luonnon omia terveellisiä ruoka-aineita. Parhaat superfoodit, kuten acai, goji ja maca voivat toki olla myös raw foodia. Niitäkään ei siis ole kypsennetty tai prosessoitu.

Usein raakaravintoon tutustuminen suositellaan aloitettavaksi makeista herkuista. Näin lasku raw foodin maailmaan on niin sanotusti pehmeä. Terveellisiä herkkuja löytyy niin kaupasta kuin luontaistuotekaupoista monipuolisesti.

Kyseessä ei myöskään ole pelkkää askeettista kuivien ruokien pureskelua, vaan raakaruokiin löytyy kaupallisiakin vaihtoehtoja aina herkullisista raakasuklaista maistuviin raakakekseihin.


Onko raakaravinto sinulle tuttua? Mitkä ovat mielestäsi parhaat raw food -ruoat? Kirjoita kommentti ja jaa kokemuksesi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Serrapeptaasi Luontaistukku Serrapeptaasi

Serrapeptaasi pilkkoo ainoastaan sairasta ja kuollutta kudosta, ei tervettä ja elävää. Minkälainen entsyymi on oikein kyseessä?

13
Paras vedenpuhdistin Vettä, johon tipahtaa vesipisara

Vedensuodatin poistaa vedestä kalkkia, raskasmetalleja sekä muita epäpuhtauksia. Jos haluat esimerkiksi, että juomavesi on mahdollisimman puhdasta, kannattaa harkita vedenpuhdistimen hankkimista.

20
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16
Pinaatti Pussillinen pinaattijauhetta, taustalla tuoretta pinaattia

Pinaatti on terveellinen vihannes, jota voi käyttää myös jauheena. Lue mitä terveysvaikutuksia pinaatilla on.

8
Luontaistuotteet ja ravintolisät nivelille Osoittava etusormi, jossa nivelrikko

Luontaistuotteista ja ravintolisistä voi saada apua niveliin liittyviin vaivoihin. Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

43
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Paras raakapatukka – esittelyssä 3 merkkiä

Raakapatukka on terveellinen välipala. Minkälaisia patukoita kaupoista löytyy ja mitkä niistä ovat parhaat? Entä miten valmistaa itsetehdyt raakapatukat?

50
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54

Ei kommentteja

Tuotevinkit