Hunajamarja eli haskap
Eksoottiselta kuulostava haskap eli tutummin hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on kuitenkin vähemmän tunnettu.

Hunajamarjasta käytetään nimen haskap lisäksi myös nimeä marjasinikuusama. Nimi haskap tulee Japanista, jossa marjalla on pitkät perinteet. Marjan terveysvaikutukset ovatkin paremmin tunnettuja maailmalla, mutta myös Suomessa on huomattu, että kyseessä on todellinen terveyspommi.
Ikuisen nuoruuden marja
Hunajamarja (englanniksi honeyberry) kasvaa nopeakasvuisessa pensaassa, joka on noin reilun metrin korkea. Suomessa sitä viljellään ainakin vielä toistaiseksi pienessä mittakaavassa. Jos innostut itse hunajamarjapensaan kasvattamisesta, kannattaa huomata, että saatavilla on useaa eri lajiketta. Yhdestä pensaasta voi saada kymmenenkin litraa marjoja, joten marjoista riittää terveyttä pidemmäksikin aikaa.
Helppohoitoinen hunajamarja kestää jopa lähes 10 asteen pakkasia. Lisäksi ensimmäiset marjat saa pomittua parhaimmillaan jo kesäkuussa. Hunajamarjaa kutsutaan ikuisen nuoruuden marjaksi, mikä kertoo osaltaan kuinka sen terveysvaikutuksia arvostetaan sen perinteisissä kasvuympäristöissä.
Hunajamarja on hyvänmakuinen, mehukas ja terveellinen marja, joka ei ole kuitenkaan saavuttanut kovinkaan suurta suosiota. Joidenkin mielestä esimerkiksi hunajamarjasta tehty hillo muistuttaa kuningatarhilloa. Lajikkeesta riippuen maku voikin muistuttaa jotakin mustikan ja vadelman väliltä.
Marjan käyttäminen ja hyödyt
Hunajamarjassa on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja — enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Myös flavonoideja siinä on enemmän kuin mustikassa.
Pienimuotoisessa tutkimuksessa on saatu viitteitä, että hunajamarja laskiksi verenpainetta ja sillä olisi positiivia vaikutuksia muistiin.
Haskap on hyvä raaka-aine muun muassa kuivatuille marjoille, jauheelle ja rouheelle, mutta erilaisten valmisteiden saatavuus on vielä valitettavan heikkoa. Mikäänhän ei estä kasvattamasta omia hunajamarjoja ja valmistamasta niistä jauhetta, rouhetta tai vaikkapa mehua.
Hunajamarjapensaan marjat voi myös kuivata monien muiden marjojen tapaan ja napostella herkkujen sijasta. Näin saat tämän terveyspommin hyödyt ja terveysvaikutukset hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.
Hunajamarja, marjasinikuusama, haskap — rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joko sinä olet maistanut tätä terveellistä marjaa? Kirjoita kommentti!
Kategoriat ja avainsanat
Lue myös

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja joululahjat hankkimatta? Tuttu tilanne edellisiltä vuosilta… Ei hätää, ota avuksesi keräämämme joululahjaideat!

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

Lehtikaali on tuttu kasvis kauppojen tuoreosastoilta. Harva kuitenkaan tietää sen terveysvaikutuksia, jotka saa hyödynnettyä myös lehtikaalijauheena.

Sinkkisuihke, magnesiumsuihke, vitamiinisuihkeet -- ravintolisän voi ottaa tabletin sijasta myös suihkeena. Mitä etuja siitä on?

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

Pakuri on todellinen luonnon oma superfood! Minkälaisia terveysvaikutuksia pakurikäävän käytöllä on?

Käytätkö viherjauheita? Kokeile myös ohranorasta! Ohranorasjauheen käyttö on helppoa, ja se on terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?
Ei kommentteja