5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli?

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on aminohappo, jota esiintyy ihmisen elimistössä luonnollisesti. Sillä on rauhoittava vaikutus mieleen ja uneen. 5-HTP on noussut suosituksi tuotteeksi ja sen hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

Puhdas+ 5-HTP

Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä 5-HTP oikein valmistetaan ja mitkä ovat sen suurimmat hyödyt. Lisäksi esittelemme muutaman 5-HTP -valmisteen, jotka ovat vieläpä kotimaisia. Olemme myös keränneet asiakkaiden kokemuksia 5-HTP:sta, ja koostaneet ne yhteen.

5-HTP valmistetaan Afrikassa viihtyvän Griffonia simplicifolia -nimisen kasvin siementen uutteesta. Noin kolmen metrin pituiseksi kasvava kasvi viihtyy erityisesti Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Mitä on 5-HTP ja mitkä ovat sen hyödyt?

5-HTP on niin sanottu lähtöaine melatoniinin ja serotoniinin muodostumiselle. Lisäksi se on tryptofaanin esiaste. 5-HTP hyöty uneen perustuukin sen melatoniinia tuottavaan vaikutukseen.

Unen lisäski 5-HTP hyödyt näkyvät mielialassa. Siitä voi olla apua masennukseen ja se voi olla toimiva luontaistuote ahdistukseen. Voipa 5HTP olla avuksi jopa seksuaaliseen halukkuuteen ja vähentämään ruokahalua. Joidenkin kokemuksien mukaan se auttaa myös kivun tuntemuksiin.

Täysin kiistattomia tutkimusten tulokset eivät ole, mutta ainakin jonkinlaista näyttöä vaikutuksista uneen ja masennukseen on.

Valmisteissa on usein mukana 5-HTP:n imeytymistä edistävää B6-vitamiinia.

Kokemuksia

  • ”Apua nukahtamiseen”
  • ”Auttaa jaksamiseen, piristää mielialaa”

Nämä kaksi vaikutusta toistuivat lukemissamme kokemuksissa hyvin usein. Suuri osa hyötyjä saaneista asiakkaista painotti nimenomaan parempia yöunia sekä vaikutusta mielialaan. Toisaalta joillekin asiakkaille 5-HTP:llä oli haittavaikutuksia, joista useimmin toistuivat vatsaongelmat. Eräät käyttäjät eivät toisaalta huomanneet käytöllä mitään hyötyjä.

Mistä sitä kannattaa ostaa?

Luontaistukku on verkkokauppa, josta tilaat luontaistuotteet netistä edullisesti. Myös Luontaistukulla on oma 5-HTP -valmisteensa, joka on saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin purkeissa. Luontaistukun muiden tuotteiden tapaan myös 5-HTP on valmistettu Suomessa.

Toinen hyvä kotimainen vaihtoehto on Puhdas+ 5-HTP, joka on myös 100% vegaaninen.

Annos

Useimmat myytävät tuotteet ilmoittavat annnokseksi yhden kapselin päivässä. Tämä onkin useimpien valmistajien suosittelema annos, vaikka tutkimuksissa ja kansainvälisisissä suosituksissa näkee isompiakin annoksia.

Esimerkiksi Luontaistukku suosittelee tuotteensa annostusta yhdestä kolmeen kapseliin päivässä, eli 100-300 mg. Käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa maltillisesti eli pienimmällä mahdollisella annostuksella.

5-HTP:tä ei kuitenkaan suositella imettävälle eikä raskaana olevalle. Valmistajat eivät myöskään suosittele käyttöä samanaikaisesti nukahtamislääkkeiden eikä mielialalääkkeiden kanssa.

Sillä ottaako 5-HTP aamulla vai illalla ei ole suurta vaikutusta, sillä sen vaikutus on kohtalaisen lyhyt.


Onko sinulla kokemuksia 5-HTP:n hyödyistä nukahtamiseen tai mielialan kohentamiseen? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Pakurikäävän terveysvaikutukset Kuutioita pakurikäävästä

Pakuri on todellinen luonnon oma superfood! Minkälaisia terveysvaikutuksia pakurikäävän käytöllä on?

34
Paras tehosekoitin – testi ja vertailu 7 eriväristä tehosekoitinta

Parhaat tehosekoittimet valmistavat erilaiset ruoat ja välipalat sekunneissa. Mikä voisi olla paras tehosekoitin? Katso vertailu!

44
Maca-jauhe – hyödyt ja kokemuksia Maca-jauhetta otettuna kulhosta lusikkaan

Maca on todellinen superfood Perusta! Lue Maca-jauheen hyödyistä ja jaa kokemuksesi sen vaikutuksista.

40
Nokkosen terveysvaikutukset – tee, jauhe ja siemenet Nokkosia

Nokkonen on kotimainen superfood, joka tunnetaan terveysvaikutuksistaan. Nokkosen hyödyt voi saada niin kuivattuna kuin tuoreena.

58
Astaksantiini Astaksantiinikapseleita

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa esimerkiksi auringonvaloa vastaan sisäisesti. Lue mitä muita hyötyjä astaksantiinilla on.

13
Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Lehtikaali Foodin Lehtikaalijauhe, taustalla tuoretta lehtikaalta

Lehtikaali on tuttu kasvis kauppojen tuoreosastoilta. Harva kuitenkaan tietää sen terveysvaikutuksia, jotka saa hyödynnettyä myös lehtikaalijauheena.

10
Luontaistuotteet ja ravintolisät nivelille Osoittava etusormi, jossa nivelrikko

Luontaistuotteista ja ravintolisistä voi saada apua niveliin liittyviin vaivoihin. Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

43
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68

Ei kommentteja

Tuotevinkit