5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli?

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on aminohappo, jota esiintyy ihmisen elimistössä luonnollisesti. Sillä on rauhoittava vaikutus mieleen ja uneen. 5-HTP on noussut suosituksi tuotteeksi ja sen hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

Puhdas+ 5-HTP

Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä 5-HTP oikein valmistetaan ja mitkä ovat sen suurimmat hyödyt. Lisäksi esittelemme muutaman 5-HTP -valmisteen, jotka ovat vieläpä kotimaisia. Olemme myös keränneet asiakkaiden kokemuksia 5-HTP:sta, ja koostaneet ne yhteen.

5-HTP valmistetaan Afrikassa viihtyvän Griffonia simplicifolia -nimisen kasvin siementen uutteesta. Noin kolmen metrin pituiseksi kasvava kasvi viihtyy erityisesti Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Mitä on 5-HTP ja mitkä ovat sen hyödyt?

5-HTP on niin sanottu lähtöaine melatoniinin ja serotoniinin muodostumiselle. Lisäksi se on tryptofaanin esiaste. 5-HTP hyöty uneen perustuukin sen melatoniinia tuottavaan vaikutukseen.

Unen lisäski 5-HTP hyödyt näkyvät mielialassa. Siitä voi olla apua masennukseen ja se voi olla toimiva luontaistuote ahdistukseen. Voipa 5HTP olla avuksi jopa seksuaaliseen halukkuuteen ja vähentämään ruokahalua. Joidenkin kokemuksien mukaan se auttaa myös kivun tuntemuksiin.

Täysin kiistattomia tutkimusten tulokset eivät ole, mutta ainakin jonkinlaista näyttöä vaikutuksista uneen ja masennukseen on.

Valmisteissa on usein mukana 5-HTP:n imeytymistä edistävää B6-vitamiinia.

Kokemuksia

  • ”Apua nukahtamiseen”
  • ”Auttaa jaksamiseen, piristää mielialaa”

Nämä kaksi vaikutusta toistuivat lukemissamme kokemuksissa hyvin usein. Suuri osa hyötyjä saaneista asiakkaista painotti nimenomaan parempia yöunia sekä vaikutusta mielialaan. Toisaalta joillekin asiakkaille 5-HTP:llä oli haittavaikutuksia, joista useimmin toistuivat vatsaongelmat. Eräät käyttäjät eivät toisaalta huomanneet käytöllä mitään hyötyjä.

Mistä sitä kannattaa ostaa?

Luontaistukku on verkkokauppa, josta tilaat luontaistuotteet netistä edullisesti. Myös Luontaistukulla on oma 5-HTP -valmisteensa, joka on saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin purkeissa. Luontaistukun muiden tuotteiden tapaan myös 5-HTP on valmistettu Suomessa.

Toinen hyvä kotimainen vaihtoehto on Puhdas+ 5-HTP, joka on myös 100% vegaaninen.

Annos

Useimmat myytävät tuotteet ilmoittavat annnokseksi yhden kapselin päivässä. Tämä onkin useimpien valmistajien suosittelema annos, vaikka tutkimuksissa ja kansainvälisisissä suosituksissa näkee isompiakin annoksia.

Esimerkiksi Luontaistukku suosittelee tuotteensa annostusta yhdestä kolmeen kapseliin päivässä, eli 100-300 mg. Käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa maltillisesti eli pienimmällä mahdollisella annostuksella.

5-HTP:tä ei kuitenkaan suositella imettävälle eikä raskaana olevalle. Valmistajat eivät myöskään suosittele käyttöä samanaikaisesti nukahtamislääkkeiden eikä mielialalääkkeiden kanssa.

Sillä ottaako 5-HTP aamulla vai illalla ei ole suurta vaikutusta, sillä sen vaikutus on kohtalaisen lyhyt.


Onko sinulla kokemuksia 5-HTP:n hyödyistä nukahtamiseen tai mielialan kohentamiseen? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Krilliöljy Krilliöljykapseleita purkissa

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

11
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Vitamiinit, magnesium ja sinkki suihkeena – kannattaako suihkeen käyttö? Pullo vitamiinisuihketta

Sinkkisuihke, magnesiumsuihke, vitamiinisuihkeet -- ravintolisän voi ottaa tabletin sijasta myös suihkeena. Mitä etuja siitä on?

80
Kookosöljy ja kookosrasva – terveellisyys ja hyödyt Tuore kookos. kookosöljyä ja kookosjauhetta pöydällä

Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen luonnontuote. Sitä voi käyttää ihonhoidosta ruoan paistamiseen ja ruoanlaittoon.

59
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Mustikkajauhe – terveysvaikutukset ja hyödyt Mustikoita kulhossa

Mustikkajauheella voidaan saada samat terveysvaikutukset kuin tuoreilla mustikoilla. Lue lisää mustikkajauheen hyödyistä.

51
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Terveelliset herkut – 6 vaihtoehtoa Pähkinöitä ja taateleita kipoissa

Herkut kuuluvat pienenä osana terveellisimpäänkin ruokavalioon. Mitä terveellisiä vaihtoehtoja herkuille on?

41
Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin? Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua uneen? Tryptofaani voi olla avuksi. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

55
Luonnonkosmetiikan verkkokauppa – Top 5 Kaksi pulloa luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikan verkkokauppoja on Suomessa useita. Tarjolla on laajempi valikoima ja halvemmat hinnat.

45

Ei kommentteja