Alevahti.fi

5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli?

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on aminohappo, jota esiintyy ihmisen elimistössä luonnollisesti. Sillä on rauhoittava vaikutus mieleen ja uneen. 5-HTP on noussut suosituksi tuotteeksi ja sen hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

Puhdas+ 5-HTP

Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä 5-HTP oikein valmistetaan ja mitkä ovat sen suurimmat hyödyt. Lisäksi esittelemme muutaman 5-HTP -valmisteen, jotka ovat vieläpä kotimaisia. Olemme myös keränneet asiakkaiden kokemuksia 5-HTP:sta, ja koostaneet ne yhteen.

5-HTP valmistetaan Afrikassa viihtyvän Griffonia simplicifolia -nimisen kasvin siementen uutteesta. Noin kolmen metrin pituiseksi kasvava kasvi viihtyy erityisesti Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Mitä on 5-HTP ja mitkä ovat sen hyödyt?

5-HTP on niin sanottu lähtöaine melatoniinin ja serotoniinin muodostumiselle. Lisäksi se on tryptofaanin esiaste. 5-HTP hyöty uneen perustuukin sen melatoniinia tuottavaan vaikutukseen.

Unen lisäski 5-HTP hyödyt näkyvät mielialassa. Siitä voi olla apua masennukseen ja se voi olla toimiva luontaistuote ahdistukseen. Voipa 5HTP olla avuksi jopa seksuaaliseen halukkuuteen ja vähentämään ruokahalua. Joidenkin kokemuksien mukaan se auttaa myös kivun tuntemuksiin.

Täysin kiistattomia tutkimusten tulokset eivät ole, mutta ainakin jonkinlaista näyttöä vaikutuksista uneen ja masennukseen on.

Valmisteissa on usein mukana 5-HTP:n imeytymistä edistävää B6-vitamiinia.

Kokemuksia

  • ”Apua nukahtamiseen”
  • ”Auttaa jaksamiseen, piristää mielialaa”

Nämä kaksi vaikutusta toistuivat lukemissamme kokemuksissa hyvin usein. Suuri osa hyötyjä saaneista asiakkaista painotti nimenomaan parempia yöunia sekä vaikutusta mielialaan. Toisaalta joillekin asiakkaille 5-HTP:llä oli haittavaikutuksia, joista useimmin toistuivat vatsaongelmat. Eräät käyttäjät eivät toisaalta huomanneet käytöllä mitään hyötyjä.

Mistä sitä kannattaa ostaa?

Luontaistukku on verkkokauppa, josta tilaat luontaistuotteet netistä edullisesti. Myös Luontaistukulla on oma 5-HTP -valmisteensa, joka on saatavilla 60, 180 ja 360 kapselin purkeissa. Luontaistukun muiden tuotteiden tapaan myös 5-HTP on valmistettu Suomessa.

Toinen hyvä kotimainen vaihtoehto on Puhdas+ 5-HTP, joka on myös 100% vegaaninen.

Annos

Useimmat myytävät tuotteet ilmoittavat annnokseksi yhden kapselin päivässä. Tämä onkin useimpien valmistajien suosittelema annos, vaikka tutkimuksissa ja kansainvälisisissä suosituksissa näkee isompiakin annoksia.

Esimerkiksi Luontaistukku suosittelee tuotteensa annostusta yhdestä kolmeen kapseliin päivässä, eli 100-300 mg. Käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa maltillisesti eli pienimmällä mahdollisella annostuksella.

5-HTP:tä ei kuitenkaan suositella imettävälle eikä raskaana olevalle. Valmistajat eivät myöskään suosittele käyttöä samanaikaisesti nukahtamislääkkeiden eikä mielialalääkkeiden kanssa.

Sillä ottaako 5-HTP aamulla vai illalla ei ole suurta vaikutusta, sillä sen vaikutus on kohtalaisen lyhyt.


Onko sinulla kokemuksia 5-HTP:n hyödyistä nukahtamiseen tai mielialan kohentamiseen? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Kelp Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?

4
Pakurikäävän terveysvaikutukset Kuutioita pakurikäävästä

Pakuri on todellinen luonnon oma superfood! Minkälaisia terveysvaikutuksia pakurikäävän käytöllä on?

34
Astaksantiini Astaksantiinikapseleita

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa esimerkiksi auringonvaloa vastaan sisäisesti. Lue mitä muita hyötyjä astaksantiinilla on.

13
Lehtikaali Foodin Lehtikaalijauhe, taustalla tuoretta lehtikaalta

Lehtikaali on tuttu kasvis kauppojen tuoreosastoilta. Harva kuitenkaan tietää sen terveysvaikutuksia, jotka saa hyödynnettyä myös lehtikaalijauheena.

10
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Evolve Organic Beauty – luonnonkosmetiikkaa Englannista

Evolve Organic Beauty on englantilainen luonnonkosmetiikan brändi. Se valmistaa vuosien kokemuksella luonnonmukaisia kosmetiikan tuotteita.

61
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Ruusujuuri Ruusujuuri

Ruusujuuri on perinteinen kansanhoidossa käytetty kasvi. Sillä voi olla vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn.

10
Paras mehustin Mehustin ja hedelmiä pöydällä

Mitä jos voisit tehdä mehua juuri niistä raaka-aineista, mistä pidät? Tämä onnistuu, kun otat avuksi mehustimen!

14

Ei kommentteja