Lucuma – Inkojen kulta?

Alevahti.fi

Lucuma eli lukuma on hedelmä. Se kasvaa pääasiassa Perussa, mutta myös muualla Andeilla, kuten Boliviassa, Chilessä ja Ecuadorissa. Lucuma-jauhe tuo tämän superfoodin suomalaistenkin käyttöön.

Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Tämä jo 1500-luvulla eurooppalaistenkin löytämä hedelmä kasvaa lucuma-puussa. Jopa yli 20 metriseksi kasvavat lukumapuut eivät esimerkiksi Suomessa pärjäisi, sillä ne eivät kestä pakkasta kovinkaan hyvin. Lucuma-puu viihtyy parhaiten tuhannesta noin kahteen ja puoleen tuhanteen metrin korkeudessa — myös tämä estää puun menestymisen Suomessa.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Jopa noin kilon painoinen Lucuma-hedelmä muistuttaa ulkomuodoltaan avokadoa. Väriltään se on tumman vihreä, mutta kypsyessään enemmänkin vihreän ruskea. Kuoren alta paljastuu kuitenkin keltaoranssia hieman kurpitsaakin muistuttavaa hedelmälihaa.

Hieman makealta tuoksuvan lucuman maku on mielenkiintoinen. Joidenkin mielestä se on kermainen ja hieman sitrusta muistuttava. Siinä voi maistaa jopa kinuskia muistuttavaa makeutta. Toisaalta sen maku voi muistuttaa bataattia tai vaahterasiirappia.

Koska tuoreena tätä hedelmää eivät pääse hyödyntämään kuin harvat maat, on lucumasta kehitetty tuttuun tapaan jauheena saatavia tuotteita.

Usein esimerkiksi raakasuklaan makeuttamiseen käytetty lucuma-jauhe on makeaa ja aromaattista. Se onkin hyvä vaihtoehto keinotekoisille makeuttajille.

Lukuman ”kotimaassa” Perussa suosittu tuote on lukumajäätelö. Sitä käytetään myös jogurtin maustamiseen.

Mitkä ovat lucuma-jauheen terveysvaikutukset?

Lucumassa on runsaasti polyfenoleja ja karotenodeja, jotka ovat antioksidantteja. Sen terveydelliset hyödyt perustuvat myös sen sisältämiin rautaan, beetakaroteeniin ja niasiiniin.

Lukumassa on myös kuituja, jotka ovat tunnetusti hyväksi vatsan hyvinvoinnille.

Lucuma-jauhe valmistetaan kuivatusta hedelmälihasta. Tuoretta lukumaa ei lähikaupasta siis löydy, joten sen terveysvaikutukset on saatava käyttöön jollakin muulla tavalla. Näin tästä terveellisestä hedelmästä pääsevät nauttimaan Andien ulkopuolisetkin kansat.

Mihin jauhetta voi käyttää?

Koska lucuma-jauheella on makea ominaismaku, sopii se hyvin erilaisiin makeisiin ruokiin. Sillä voi makeuttaa esimerkiksi raakasuklaan ja smoothien. Voit kokeilla lucumaa myös jäätelön tai kakun makeuttajana.

Lucuma-jauhetta myyvät useat kotimaistekin luontaistuotekaupat. Asiakkaiden kokemuksia lucumasta lukemalla voi helposti huomata, että suosituimmat käyttökohteet sille ovat nimenomaan smoothie ja raakasuklaa.

Onko lucumalla haittavaikutuksia?

Lucumalla ei ole merkittäviä haittavaikutuksia. Siinä on kuitenkin paljon hedelmäsokeria, jotan liikaa ei lucumaa kannata päivittäin käyttää.

Onko sinulla kokemuksia lucumasta eli Inkojen kullasta?

Oliko lucuma sinulle ennestään tuttu hedelmä? Etkö ollut koskaan kuullutkaan siitä vai onko sinulla jo kokemuksia lucuma-jauheen käytöstä? Kirjoita kommentti, sillä haluamme kuulla kokemuksia lucuman vaikutuksista ja käytöstä!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59
Luontaistuotteet ja ravintolisät nivelille Osoittava etusormi, jossa nivelrikko

Luontaistuotteista ja ravintolisistä voi saada apua niveliin liittyviin vaivoihin. Minkälaisia tuotteita on saatavilla?

43
Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin? Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua uneen? Tryptofaani voi olla avuksi. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

55
Melarest kokemuksia – entä vaihtoehdot? Useita Melarest Melatoniini -tuotteita rinnakkain

Melarest on mainoksista tuttu melatoniini. Minkälaisia kokemuksia Melarest Melatoniinista on? Entä mitä vaihtoehtoja sille on?

46
Evolve Organic Beauty – luonnonkosmetiikkaa Englannista

Evolve Organic Beauty on englantilainen luonnonkosmetiikan brändi. Se valmistaa vuosien kokemuksella luonnonmukaisia kosmetiikan tuotteita.

61
Paras viherjauhe? Viherjauheet vertailussa Vihreää jauhetta lusikassa ja pöydällä

Mitä ovat viherjauheet? Entä minkälaisia terveysvaikutuksia niillä on? Katso listamme parhaista viherjauheista.

42
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Paras raakapatukka – esittelyssä 3 merkkiä

Raakapatukka on terveellinen välipala. Minkälaisia patukoita kaupoista löytyy ja mitkä niistä ovat parhaat? Entä miten valmistaa itsetehdyt raakapatukat?

50
Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt Chian siemeniä

Pienikokoiset chia-siemenet ovat terveysvaikutuksiltaan monipuolisia. Entä oletko jo kokeillut chia-vanukasta?

51

Ei kommentteja

Tuotevinkit