Lucuma – Inkojen kulta?

Lucuma eli lukuma on hedelmä. Se kasvaa pääasiassa Perussa, mutta myös muualla Andeilla, kuten Boliviassa, Chilessä ja Ecuadorissa. Lucuma-jauhe tuo tämän superfoodin suomalaistenkin käyttöön.

Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Tämä jo 1500-luvulla eurooppalaistenkin löytämä hedelmä kasvaa lucuma-puussa. Jopa yli 20 metriseksi kasvavat lukumapuut eivät esimerkiksi Suomessa pärjäisi, sillä ne eivät kestä pakkasta kovinkaan hyvin. Lucuma-puu viihtyy parhaiten tuhannesta noin kahteen ja puoleen tuhanteen metrin korkeudessa — myös tämä estää puun menestymisen Suomessa.

Jopa noin kilon painoinen Lucuma-hedelmä muistuttaa ulkomuodoltaan avokadoa. Väriltään se on tumman vihreä, mutta kypsyessään enemmänkin vihreän ruskea. Kuoren alta paljastuu kuitenkin keltaoranssia hieman kurpitsaakin muistuttavaa hedelmälihaa.

Hieman makealta tuoksuvan lucuman maku on mielenkiintoinen. Joidenkin mielestä se on kermainen ja hieman sitrusta muistuttava. Siinä voi maistaa jopa kinuskia muistuttavaa makeutta. Toisaalta sen maku voi muistuttaa bataattia tai vaahterasiirappia.

Koska tuoreena tätä hedelmää eivät pääse hyödyntämään kuin harvat maat, on lucumasta kehitetty tuttuun tapaan jauheena saatavia tuotteita.

Usein esimerkiksi raakasuklaan makeuttamiseen käytetty lucuma-jauhe on makeaa ja aromaattista. Se onkin hyvä vaihtoehto keinotekoisille makeuttajille.

Lukuman ”kotimaassa” Perussa suosittu tuote on lukumajäätelö. Sitä käytetään myös jogurtin maustamiseen.

Mitkä ovat lucuma-jauheen terveysvaikutukset?

Lucumassa on runsaasti polyfenoleja ja karotenodeja, jotka ovat antioksidantteja. Sen terveydelliset hyödyt perustuvat myös sen sisältämiin rautaan, beetakaroteeniin ja niasiiniin.

Lukumassa on myös kuituja, jotka ovat tunnetusti hyväksi vatsan hyvinvoinnille.

Lucuma-jauhe valmistetaan kuivatusta hedelmälihasta. Tuoretta lukumaa ei lähikaupasta siis löydy, joten sen terveysvaikutukset on saatava käyttöön jollakin muulla tavalla. Näin tästä terveellisestä hedelmästä pääsevät nauttimaan Andien ulkopuolisetkin kansat.

Mihin jauhetta voi käyttää?

Koska lucuma-jauheella on makea ominaismaku, sopii se hyvin erilaisiin makeisiin ruokiin. Sillä voi makeuttaa esimerkiksi raakasuklaan ja smoothien. Voit kokeilla lucumaa myös jäätelön tai kakun makeuttajana.

Lucuma-jauhetta myyvät useat kotimaistekin luontaistuotekaupat. Asiakkaiden kokemuksia lucumasta lukemalla voi helposti huomata, että suosituimmat käyttökohteet sille ovat nimenomaan smoothie ja raakasuklaa.

Onko lucumalla haittavaikutuksia?

Lucumalla ei ole merkittäviä haittavaikutuksia. Siinä on kuitenkin paljon hedelmäsokeria, jotan liikaa ei lucumaa kannata päivittäin käyttää.

Onko sinulla kokemuksia lucumasta eli Inkojen kullasta?

Oliko lucuma sinulle ennestään tuttu hedelmä? Etkö ollut koskaan kuullutkaan siitä vai onko sinulla jo kokemuksia lucuma-jauheen käytöstä? Kirjoita kommentti, sillä haluamme kuulla kokemuksia lucuman vaikutuksista ja käytöstä!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Ohranoras – terveysvaikutukset myös mehujauheesta? Ohranorasjauhetta kulhossa. Taustalla ohrapelto.

Käytätkö viherjauheita? Kokeile myös ohranorasta! Ohranorasjauheen käyttö on helppoa, ja se on terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon.

57
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Joululahjaideoita Jouluisia koristeita pöydällä

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja joululahjat hankkimatta? Tuttu tilanne edellisiltä vuosilta… Ei hätää, ota avuksesi keräämämme joululahjaideat!

17
Serrapeptaasi Luontaistukku Serrapeptaasi

Serrapeptaasi pilkkoo ainoastaan sairasta ja kuollutta kudosta, ei tervettä ja elävää. Minkälainen entsyymi on oikein kyseessä?

13
Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16
Arginiini Arginiini-purkki, taustalla kuntosali

Arginiini on yksi ihmisen elimistössä esiintyvistä aminohapoista. Se vaikuttaa niin verisuoniin kuin lihaksiin. Minkälaisesta aineesta oikein on kyse?

9

Ei kommentteja

Tuotevinkit