Kelp

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Ryppäissä kasvavat isokokoiset kelp-merilevät ovat kuin metsä meressä. Ne ovat useiden merenelävien tärkeää ravintoa. Myös ihminen pääsee hyötymään tämän meristä kerättävän luontaistuotteen terveysvaikutuksista.

Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Itse asiassa kelp ei ole kasvi, vaan se kuuluu niin sanottuihin ruskeisiin leviin. Ruskeisiin leviin eli sukasiimaisiin kuuluu jopa yli 10 000 erilaista levämäistä ja sienimäistä eliölajia.

Kelp on yksi nopeimmin kasvavista levistä. Se voi kasvaa jopa puoli metriä päivässä, ja jopa lähes sadan metrin pituiseksi!

Kelpin terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämiin hivenaineisiin ja mineraaleihin. Siinä on jodia ja kaliumia sekä jopa 70 erilaista hivenainetta ja mineraalia — mukaan lukien rautaa ja kalsiumia. Kelp-merilevää pidetään yhtenä parhaista luonnollisista jodin lähteistä.

Kelp voi korkean jodipitoisuutensa ansiosta toimia suolan korvikkeena erilaisissa ruoissa. Tuttuun tapaan se toimii myös erilaisissa juomissa, kuten pirtelöissä ja smoothieissa. Se on tuttu myös aasialaisista ruoista.

Sen makua voisi kuvailla merilevämäiseksi. Kaikki jotka ovat jotakin levää maistaneet tietävät luultavasti, minkälainen maku on. Kelp-jauhetta ja -rouhetta voikin käyttää mausteen tapaan valmiin ruoan maustamiseen.

Huomioithan käytössä, että liika jodi voi olla ihmiselle vaaraksi. Tästä syystä rakkolevän käytössä tukee olla huolellinen.

Mitä on kelp-jauhe?

Kelp-jauhe on kelp-merilevästä eli rakkolevästä valmistettua jauhetta. Jauheena rakkolevän terveysvaikutukset on helpointa saada päivittäiseen ruokavalioon.

Jauheen annostelussa kannattaa olla tarkkana ja noudattaa valmistajan pakkauksessa olevia ohjeita tarkkaan. Annos voi olla pienempi kuin esimerkiksi monissa viherjauheissa — joskus ainoastaan puoli grammaa päivässä.

Kelp-jauhe lasketaan joissakin yhteyksissä niin sanottujen viherjauheiden joukkoon. Väriltään se kuitenkin poikkeaa hieman muista jauheista. Kelp on väriltään enemmänkin vihreän ruskeaa. Viherjauheista sinulle tuttuja voivat ennestään olla esimerkiksi spirulina, kotimainen superfood nokkonen ja ihmeiden puuna tunnettu moringa.

Jauheita on saatavilla parhaista luontaistuotekaupoista eri merkeiltä, kuten Dragon Superfoods, Saltlife ja Feel Vivid. Jos sinulla on kokemuksia eri merkkien kelp-tuotteista, kommentoi ja kerro onko niillä merkittäviä eroja.


Oliko kelp eli rakkolevä sinulle jo ennestään tuttu? Oletko kenties kokeillut jo sitä jauheena? Kirjoita kommenteissa minkälaisia kokemuksia sinulla on.

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Terveelliset herkut – 6 vaihtoehtoa Pähkinöitä ja taateleita kipoissa

Herkut kuuluvat pienenä osana terveellisimpäänkin ruokavalioon. Mitä terveellisiä vaihtoehtoja herkuille on?

41
Paras viherjauhe? Viherjauheet vertailussa Vihreää jauhetta lusikassa ja pöydällä

Mitä ovat viherjauheet? Entä minkälaisia terveysvaikutuksia niillä on? Katso listamme parhaista viherjauheista.

42
Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli? Puhdas+ 5-HTP

5-HTP on rauhoittava ja nukahtamista helpottava luontaistuote. Suosituksi tuotteeksi nousseen 5-HTP:n hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

51

Ei kommentteja