Parhaat raudan lähteet

Alevahti.fi

Rauta on ihmiselle tärkeä mineraali. Jos rautaa ei saa tarpeeksi, voi se ilmetä väsymyksenä, huimauksena ja jopa päänsärkynä. Elimistö itsessään ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

Rauta on tärkeää erityisesti hemoglobiinille. Lisäksi se on tukena hapen kululle elimistössä.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös muuhun ruokavalioon. Jotkut ruoat ja juomat voivat jopa heikentää raudan imeytymistä. Tällaisia voivat olla kahvi, tee sekä osa maitotuotteista. Lisäksi esimerkiksi kalsium estää raudan tehokasta imeytymistä.

Toisaalta joistakin ravintoaineista voi olla hyötyä raudan imeytymiselle. Yksi tällainen on C-vitamiini, joka siis edistää raudan imeytymistä elimistöön.

Viisi parasta raudan lähdettä

1. Pinaatti

Pinaatin terveysvaikutukset saa helpoiten hyödynnettä pinaattijauheena. Raudan lähteenä pinaatti on yksi parhaista. Siinä on rautaa reilusti — ei kuitenkaan niin paljon kuin Kippari Kalle oletti!

2. Lehtikaali

Lehtikaali on tullut parhaiten tunnetuksi kenties lehtikaalisipseistä. Kyseessä on kuitenkin monilla muilla tavoilla hyödynnettävä kasvis. Tämänkin erinomaisen raudan lähteen saa helposti käyttöön lehtikaalijauheena.

3. Parsakaali

Parsakaali sopii lisäkkeenä ruokaan kuin ruokaan. Nappaa siis mukaan pussillinen parsakaalta vaikkapa pakasteena ja keitä niitä valmiiksi jääkaappiin. Näin niiden käytöstä tulee huomaamatta osa ruokavaliota.

4. Kurpitsansiemenet

Monissa siemenissä on paljon rautaa. Esimerkiksi kurpitsansiement ovat hyvä raudan lähde. Muista siemenistä kannattaa kokeilla esimerkiksi seesaminsiemeniä.

Siemeniä voi lisätä esimerkiksi puuroon tai smoothieen. Ne ovat hyvä lisä myös erilaisiin kasviskeittoihin tuoden samalla mukavaa pureskeltavaa keiton joukkoon.

5. Tumma suklaa

Tumma suklaa on hieman yllättäenkin hyvä raudan lähde. Suosi siis mielummin tummaa suklaata kuin paljon sokeria ja rasvaa sisältävää maitosuklaata.

Mitä raudan puute voi aiheuttaa?

Raudan puute voi aiheuttaa väsymystä ja voimattomuuutta. Muita oireita voivat olla pahoinvointi, huimaus ja päänsärky.

Oman raudantason elimistössä voi testauttaa verikokeella.

Minkälaisia lisäravinteita on saatavilla?

Vaikka söisitkin monipuolisesti ja myös useitakin parhaista raudan lähteistä, voi joskus olla tarvetta rautavalmisteille. Niihin ei kuitenkaan kannata turvautua ilman lääkärissä käyntiä. Joillekin lisäravinteena syöty rauta voi olla jopa vaarallista.

Jos olet jo keskustellut lääkärin kanssa ja on todettu, että tarvitset rautaa lisäravinteesta, on saatavilla runsasti erilaisia tuotteita.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.


Mikä raudan lähteistä on sinun suosikkisi? Oletko joutunut kiinnittämään huomiota riittävään raudan saantiin? Kirjoita kommenti ja kerro kokemuksistasi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin? Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua uneen? Tryptofaani voi olla avuksi. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

55
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Spirulina – tabletit vai jauhe? Keko spirulina-jauhetta

Spirulinan terveysvaikutukset voidaan saada niin tableitteina kuin jauheena. Spirulina on myös todellinen proteiinipommi!

37
Arginiini Arginiini-purkki, taustalla kuntosali

Arginiini on yksi ihmisen elimistössä esiintyvistä aminohapoista. Se vaikuttaa niin verisuoniin kuin lihaksiin. Minkälaisesta aineesta oikein on kyse?

9
Paras vedenpuhdistin Vettä, johon tipahtaa vesipisara

Vedensuodatin poistaa vedestä kalkkia, raskasmetalleja sekä muita epäpuhtauksia. Jos haluat esimerkiksi, että juomavesi on mahdollisimman puhdasta, kannattaa harkita vedenpuhdistimen hankkimista.

20
Ohranoras – terveysvaikutukset myös mehujauheesta? Ohranorasjauhetta kulhossa. Taustalla ohrapelto.

Käytätkö viherjauheita? Kokeile myös ohranorasta! Ohranorasjauheen käyttö on helppoa, ja se on terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon.

57
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Paras rasvanpolttaja Purkillinen rasvanpolttajia

Omaan käyttöön paras rasvanpolttaja löytyy vain kokeilemalla eri tuotteita. Mitä rasvanpolttaja oikeastaan tekee?

20

Ei kommentteja

Tuotevinkit