Parhaat raudan lähteet

Rauta on ihmiselle tärkeä mineraali. Jos rautaa ei saa tarpeeksi, voi se ilmetä väsymyksenä, huimauksena ja jopa päänsärkynä. Elimistö itsessään ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

Rauta on tärkeää erityisesti hemoglobiinille. Lisäksi se on tukena hapen kululle elimistössä.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös muuhun ruokavalioon. Jotkut ruoat ja juomat voivat jopa heikentää raudan imeytymistä. Tällaisia voivat olla kahvi, tee sekä osa maitotuotteista. Lisäksi esimerkiksi kalsium estää raudan tehokasta imeytymistä.

Toisaalta joistakin ravintoaineista voi olla hyötyä raudan imeytymiselle. Yksi tällainen on C-vitamiini, joka siis edistää raudan imeytymistä elimistöön.

Viisi parasta raudan lähdettä

1. Pinaatti

Pinaatin terveysvaikutukset saa helpoiten hyödynnettä pinaattijauheena. Raudan lähteenä pinaatti on yksi parhaista. Siinä on rautaa reilusti — ei kuitenkaan niin paljon kuin Kippari Kalle oletti!

2. Lehtikaali

Lehtikaali on tullut parhaiten tunnetuksi kenties lehtikaalisipseistä. Kyseessä on kuitenkin monilla muilla tavoilla hyödynnettävä kasvis. Tämänkin erinomaisen raudan lähteen saa helposti käyttöön lehtikaalijauheena.

3. Parsakaali

Parsakaali sopii lisäkkeenä ruokaan kuin ruokaan. Nappaa siis mukaan pussillinen parsakaalta vaikkapa pakasteena ja keitä niitä valmiiksi jääkaappiin. Näin niiden käytöstä tulee huomaamatta osa ruokavaliota.

4. Kurpitsansiemenet

Monissa siemenissä on paljon rautaa. Esimerkiksi kurpitsansiement ovat hyvä raudan lähde. Muista siemenistä kannattaa kokeilla esimerkiksi seesaminsiemeniä.

Siemeniä voi lisätä esimerkiksi puuroon tai smoothieen. Ne ovat hyvä lisä myös erilaisiin kasviskeittoihin tuoden samalla mukavaa pureskeltavaa keiton joukkoon.

5. Tumma suklaa

Tumma suklaa on hieman yllättäenkin hyvä raudan lähde. Suosi siis mielummin tummaa suklaata kuin paljon sokeria ja rasvaa sisältävää maitosuklaata.

Mitä raudan puute voi aiheuttaa?

Raudan puute voi aiheuttaa väsymystä ja voimattomuuutta. Muita oireita voivat olla pahoinvointi, huimaus ja päänsärky.

Oman raudantason elimistössä voi testauttaa verikokeella.

Minkälaisia lisäravinteita on saatavilla?

Vaikka söisitkin monipuolisesti ja myös useitakin parhaista raudan lähteistä, voi joskus olla tarvetta rautavalmisteille. Niihin ei kuitenkaan kannata turvautua ilman lääkärissä käyntiä. Joillekin lisäravinteena syöty rauta voi olla jopa vaarallista.

Jos olet jo keskustellut lääkärin kanssa ja on todettu, että tarvitset rautaa lisäravinteesta, on saatavilla runsasti erilaisia tuotteita.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.


Mikä raudan lähteistä on sinun suosikkisi? Oletko joutunut kiinnittämään huomiota riittävään raudan saantiin? Kirjoita kommenti ja kerro kokemuksistasi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Kelp Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?

4
Vitamiinit netistä edullisesti Viisi vitamiinipurkkia vierekkäin

Moni syö päivittäin jotakin vitamiinia, kuten D-vitamiinia. Saako vitamiinit netistä edullisemmin?

31
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40
Paras mehustin Mehustin ja hedelmiä pöydällä

Mitä jos voisit tehdä mehua juuri niistä raaka-aineista, mistä pidät? Tämä onnistuu, kun otat avuksi mehustimen!

14
Moringa – ihmeiden puu! Pussi moringa-jauhetta, taustalla moringapuu

Moringa-jauhe on helppo tapa saada ihmeiden puuna tunnetun moringan terveysvaikutukset käyttöön.

29
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Klorella Ylhäältä päin kuvattu meri

Chlorella eli klorella on makeassa vedessä elävä levä. Tabletteina ja jauheena myytävä levä on ravinnerikas luontaistuote.

8

Ei kommentteja

Tuotevinkit