Parhaat raudan lähteet

Rauta on ihmiselle tärkeä mineraali. Jos rautaa ei saa tarpeeksi, voi se ilmetä väsymyksenä, huimauksena ja jopa päänsärkynä. Elimistö itsessään ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

Rauta on tärkeää erityisesti hemoglobiinille. Lisäksi se on tukena hapen kululle elimistössä.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös muuhun ruokavalioon. Jotkut ruoat ja juomat voivat jopa heikentää raudan imeytymistä. Tällaisia voivat olla kahvi, tee sekä osa maitotuotteista. Lisäksi esimerkiksi kalsium estää raudan tehokasta imeytymistä.

Toisaalta joistakin ravintoaineista voi olla hyötyä raudan imeytymiselle. Yksi tällainen on C-vitamiini, joka siis edistää raudan imeytymistä elimistöön.

Viisi parasta raudan lähdettä

1. Pinaatti

Pinaatin terveysvaikutukset saa helpoiten hyödynnettä pinaattijauheena. Raudan lähteenä pinaatti on yksi parhaista. Siinä on rautaa reilusti — ei kuitenkaan niin paljon kuin Kippari Kalle oletti!

2. Lehtikaali

Lehtikaali on tullut parhaiten tunnetuksi kenties lehtikaalisipseistä. Kyseessä on kuitenkin monilla muilla tavoilla hyödynnettävä kasvis. Tämänkin erinomaisen raudan lähteen saa helposti käyttöön lehtikaalijauheena.

3. Parsakaali

Parsakaali sopii lisäkkeenä ruokaan kuin ruokaan. Nappaa siis mukaan pussillinen parsakaalta vaikkapa pakasteena ja keitä niitä valmiiksi jääkaappiin. Näin niiden käytöstä tulee huomaamatta osa ruokavaliota.

4. Kurpitsansiemenet

Monissa siemenissä on paljon rautaa. Esimerkiksi kurpitsansiement ovat hyvä raudan lähde. Muista siemenistä kannattaa kokeilla esimerkiksi seesaminsiemeniä.

Siemeniä voi lisätä esimerkiksi puuroon tai smoothieen. Ne ovat hyvä lisä myös erilaisiin kasviskeittoihin tuoden samalla mukavaa pureskeltavaa keiton joukkoon.

5. Tumma suklaa

Tumma suklaa on hieman yllättäenkin hyvä raudan lähde. Suosi siis mielummin tummaa suklaata kuin paljon sokeria ja rasvaa sisältävää maitosuklaata.

Mitä raudan puute voi aiheuttaa?

Raudan puute voi aiheuttaa väsymystä ja voimattomuuutta. Muita oireita voivat olla pahoinvointi, huimaus ja päänsärky.

Oman raudantason elimistössä voi testauttaa verikokeella.

Minkälaisia lisäravinteita on saatavilla?

Vaikka söisitkin monipuolisesti ja myös useitakin parhaista raudan lähteistä, voi joskus olla tarvetta rautavalmisteille. Niihin ei kuitenkaan kannata turvautua ilman lääkärissä käyntiä. Joillekin lisäravinteena syöty rauta voi olla jopa vaarallista.

Jos olet jo keskustellut lääkärin kanssa ja on todettu, että tarvitset rautaa lisäravinteesta, on saatavilla runsasti erilaisia tuotteita.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.


Mikä raudan lähteistä on sinun suosikkisi? Oletko joutunut kiinnittämään huomiota riittävään raudan saantiin? Kirjoita kommenti ja kerro kokemuksistasi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Parhaat idätysastiat ja -laatikot Ituja lautasella

Idättäminen on suosittu tapa saada itujen terveysvaikutukset arkikäyttöön. Mitkä ovat parhaat idätysastiat? Entä miten idätyslaatikko toimii?

34
Alfalfa – kaikkien ruokien isä? Alfalfa-jauhetta pakkauksessa

Alfalfa-jauhe on yksi niin sanotuista viherjauheista. Mitä terveysvaikutuksia ja hyötyjä sen käytöllä on?

38
Maca-jauhe – hyödyt ja kokemuksia Maca-jauhetta otettuna kulhosta lusikkaan

Maca on todellinen superfood Perusta! Lue Maca-jauheen hyödyistä ja jaa kokemuksesi sen vaikutuksista.

40
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Nokkosen terveysvaikutukset – tee, jauhe ja siemenet Nokkosia

Nokkonen on kotimainen superfood, joka tunnetaan terveysvaikutuksistaan. Nokkosen hyödyt voi saada niin kuivattuna kuin tuoreena.

58
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Krilliöljy Krilliöljykapseleita purkissa

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

11
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44

Ei kommentteja