Alevahti.fi

Paras mehustin

Mitä jos voisit tehdä mehua juuri niistä raaka-aineista, mistä pidät? Mitä jos mehun tekeminen olisi todella helppoa? Tämä onnistuu, kun otat avuksi mehustimen!

Mehustin ja hedelmiä pöydällä
Mitä parempi mehustin on, sitä enemmän se saa mehua irti raaka-aineista.

Hyvä mehustin on hiljainen, helppokäyttöinen ja sen osat on helppo puhdistaa. Parhaat mehustimet ovat kaiken lisäksi tehokkaita.

Mehustimessa voi käyttää monenlaisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Lisäksi mehustamiseen sopivat yrtit ja oraat, joilla mehuun saa haluttuja terveysvaikutuksia. Seuraavassa mehustimella valmistettavia mehuja ja muita ruokia:

 • Vauvan ruoka
 • Sitrusmehu
 • Hedelmämehu
 • Vihermehu
 • Pähkinävoi
 • Sorbetti
 • Vihannesmehu
 • Orasmehu

Mehustintyypit vertailussa

Mehustimia on saatavilla erilaisia. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Mehustimet jaotellaan seuraaviin tyyppeihin:

 • Mehulinko
 • Kairallinen mehustin
 • Vertikaalinen mehustin eli Slow Juicer

Itselle parhaan mehustimen löytämiseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon ja kuinka usein mehua tarvitsee valmistaa. Seuraavassa erilaiset mehustintyypit tarkemmassa esittelyssä.

Mehulinko

Mehulinko on ehkäpä suosituin mehustin. Nimen mukaisesti sen toiminta perustuu raaka-aineiden voimakkaaseen linkoamiseen. Kun laitteen sisällä on vielä raastinterä, alkaa mehustin tuottaa mehua voimakkaan pyörityksen avulla.

Mehulingon kaksi suurinta heikkoutta ovat sen toiminnasta tuleva ääni ja yleisesti heikkona pidetty mehun laatu. Tämän mehustintyypin vahvuudet ovat sen nopea mehuntuotto sekä laitteiden hyvä saatavuus. Verrattuna muihin mehustimiin voi hyvän mehulingon löytää automarketista.

Bosch MES3500 Vitajuice -mehulinko

Tuotevinkki: Bosch MES3500 Vitajuice -mehulinko. Tehokas mehulinko tunnetulta valmistajalta. Suuri täyttöaukko helpottaa käyttöä sillä raaka-aineita ei tarvitse pilkkoa pieneksi. Mukana tulee 1,25 litran kannellinen kannu. Kaksi nopeusasetusta.

Kairallinen mehustin

Kairallisen mehustimen toimintaperiaate muistuttaa pitkälti lihamyllyä. Koneeseen syötetään raaka-aineita sisäään, ja sen sisällä oleva pyörivä kaira puristaa raaka-aineesta mehua. Joissakin lihamyllyissä tuleekin mukana suutin mehustamista varten.

Saatavilla on niin 1-kairaisia kuin 2-kairaisia mehustimia. 1-kairainen on näistä edullisempi vaihtoehto. 2-kairainen on kalliimpi, mutta sen etu on parempi mehulaatu.

Todella aktiivisen ja parasta mehulaatua haluavan valinta on yleensä laadukas 2-kairainen mehustin.

Tuotevinkki: Ninja JC100. Pienikokoinen ja edullinen mehustin. Mukana tulee puolen litran kuppi. Tällainen mehustin sopii hyvin esimerkiksi yhden hengen käyttöön.

Vertikaalinen mehustin eli Slow Juicer

Vertikaalinen mehustin eli Slow Juicer muistuttaa toiminnaltaan pitkälti kairallista mehustinta. Myös vertikaalisessa mehustimessa on kaira, mutta raaka-aineiden syöttö tapahtuu ylhäältä alas.

Slow Juicerin vahvuudet ovat sen hiljaisuus sekä suuri syöttöaukko, josta jopa pienimmät omenat voi laittaa sellaisenaan.

Tuotevinkki: Omega Megamouth Vertikal Slowjuicer. Vertikaalinen mehustin eli Slow Juicer Omegalta. Tällä voi puristaa jopa kokonaisia hedelmiä mehuksi. Ei edullisin vaihtoehto, mutta erinomainen mehustin aktiiviselle mehustajalle.

Sähköinen vai käsikäyttöinen?

Tehokkaimmat ja parhaat mehustimet ovat sähkökäyttöisiä. Käsikäyttöinen mehustin on kairallinen mehustin, jota käytetään käsivoimin. Se muistuttaa siis pitkälti käsikäyttöistä lihamyllyä.

Käsikäyttöinen mehustin voi olla hyvä valinta vain harvoin mehustavalle. Se ei kuitenkaan sovi kaikille raaka-aineille. Kaikista edullisimpia käsikäyttöisiä mehustimia kannattaa vältellä, sillä niiden rakenne ei välttämättä kestä kuin kaikista pehmeimpiä aineksia.

Mehulinko vai mehupuristin?

Kuten mainittua mehulinko sopii hyvin aloittelevalle mehustajalle, ja mehupuristin on paras valinta, kun haluaa laadukkainta mehua. Mehupuristin on käytännössä siis kairallinen mehustin.

Mehulinkoon sopivat parhaiten erilaiset mehukkaat hedelmät. Kuivemmista raaka-aineista linkouksella tapahtuva mehustaminen ei onnistu.

Mehupuristin sen sijaan sopii hyvin erilaisille raaka-aineille hedelmistä vihanneksiin ja marjoista vaikkapa yrtteihin. Puristimen tuottama mehu on laadukkaampaa, sillä raaka-ainetta ei käsitellä niin kovakouraisesti kuin mehulingossa. Tästä johtuen mehu esimerkiksi säilyy paremmin.


Mehustimen avulla saa päivittäiseen ruokavalioon terveellisyyttä kätevästi. Hyvä hankinta mehustimen kaveriksi onkin laadukas tehosekoitin. Joko sinulla on kokemuksia erilaisista mehustimista? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Kookosöljy ja kookosrasva – terveellisyys ja hyödyt Tuore kookos. kookosöljyä ja kookosjauhetta pöydällä

Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen luonnontuote. Sitä voi käyttää ihonhoidosta ruoan paistamiseen ja ruoanlaittoon.

59
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Mulperimarja Mulperimarjoja kulhossa

Mulperimarja on superfood, jonka syömisestä ei tule huonoa omaatuntoa. Mitä terveysvaikutuksia mulperimarjoilla on?

12
Kuusenkerkkä Kuusenkerkkää

Suomenkin metsissä esiintyvää kuusenkerkkää hyödynnetään monenlaisten luontaistuotteiden valmistuksessa. Mitä kaikkia tuotteita on saatavilla?

13
Vitamiinit, magnesium ja sinkki suihkeena – kannattaako suihkeen käyttö? Pullo vitamiinisuihketta

Sinkkisuihke, magnesiumsuihke, vitamiinisuihkeet -- ravintolisän voi ottaa tabletin sijasta myös suihkeena. Mitä etuja siitä on?

80
Serrapeptaasi Luontaistukku Serrapeptaasi

Serrapeptaasi pilkkoo ainoastaan sairasta ja kuollutta kudosta, ei tervettä ja elävää. Minkälainen entsyymi on oikein kyseessä?

13
Ruusujuuri Ruusujuuri

Ruusujuuri on perinteinen kansanhoidossa käytetty kasvi. Sillä voi olla vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn.

10
Tryptofaani – nukahda nopeammin ja nuku paremmin? Purkillinen tryptofaania, taustalla peti

Tarvitsetko apua nukahtamiseen ja laatua uneen? Tryptofaani voi olla avuksi. Mistä oikein on kyse ja minkälaisia tuotteita on saatavilla?

55

Ei kommentteja