Parhaat idätysastiat ja -laatikot

Idättäminen ja versotus ovat edullisia ja helppoja tapoja saada itujen terveysvaikutukset arkikäyttöön. Mitkä ovat parhaat idätysastiat? Entä miten idätyslaatikko toimii?

Ituja lautasella

Parhaissa idätysastioissa idättäminen on yksinkertaista. Idätys ja versotus onnistuvat kokemattomaltakin puutarhurilta siihen suunniteltujen astioiden avulla.

Idättämiseen voi käyttää muun muassa viherjauheista tuttua sinimailasta ali alfalfaa tai tutumpia parsakaalta ja retiisiä.

Idätysastioita ja -laatikoita saa hankittua esimerkiksi luontaistuotekaupasta. Tällaisten idätykseen suunniteltujen astioiden ja laatikoiden hinnat liikkuvat noin kymmenen euron ja jopa lähemmäs sadan euron välillä. Hyvän idätysastian hinta alkaa noin 20 euroa. Toisaalta jo 10 eurolla voi saada täysin omaan käyttöön riittävän astian.

Hinnan noustessa astioissa ja laatikoissa on ominaisuuksia, kuten useita tasoja ja mahdollisuus käyttää astiaa valmiiden itujen säilytykseen. Saatavilla on sekä lasisia että muovisia astioita.

Saatavilla on myös tuotepakkauksia, jossa mukana tulee sekä kasvatusastia että siemeniä. Tällainen tuotepakkaus on kätevä tapa tutustua idätykseen, ja sopii erinomaisesti vaikkapa lahjaksi!

Esittelyssä 4 hyvää vaihtoehtoa

1. Germline Pinottava Idätysastia

Paras idätysastia aktiiviselle idättäjälle? Jos olet kenties idättänyt jo omatekoisessa astiassa, voi tällainen idätysastia olla niin sanotusti seuraava askel.

Tässä Germlinen idätysastiassa on kaksi kerrosta, mikä mahdollistaa eri siementen idättämisen samanaikaisesti. Muovinen idätysastia on kohtalaisen edullinen, mutta silti useimmille riittävä aktiiviseenkin idätykseen.

Yhdistä tilaukseesi saman merkin idätykseen sopivia siemeniä, kuten alfalfansiemeniä ja parsakaalinsiemeniä! Näin pääset idätyksessä saman tien hyvään alkuun.

Huomaathan, että tätä astiaa ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa.

2. Germline Lasinen Idätysastia

Tämä lasinen idätysastia sopii sinulle, joka et vielä ole valmis hankkimaan isompaa, kenties useamman kerroksen idätyslaatikkoa. Pienempää tilaan sopiva erinomaisen helppokäyttöinen ja laadukas idätysastia. Tällainen idätysastia voi olla paras valinta vain silloin tällöin ituja kasvattavalle.

Tällainen astia sopii myös sisustukseen paremmin kuin isokokoisempi laatikko. Myöskään tätä astiaa ei saa pestä astianpesukoneessa.

3. Nelson Garden Idätyslaatikko

Hyvä ja edullinen vaihtoehto Nelson Gardenilta. Tähän idätyslaatikkoon on saatavilla myös pohjakaukalo, joka toimii vaikkapa pöydän suojana. Kun idut ovat valmiita, voit säilyttää ne ylösalaisin käännetyssä laatikossa.

4. Vogel Biosnacky idätysastia

Erittäin käytännöllinen kolmikerroksinen idätysastia. Vogel Biosnacky -idätysastian saa myös pestä astianpesukoneessa. Tämä idätysastia sopii erinomaisesti jo idättämisen niksit oppineelle ja usein ituja käyttävälle!

Voiko ituja kasvattaa ilman idätyslaatikkoa tai -astiaa?

Ituja voi kasvattaa ilman kasvatukseen suunniteltua laatikkoa tai astiaa. Hyvä vaihtoehto on käyttää sopivan kokoista lasipurkkia. Artikkelin lopusta löydät ohjeet omatekoiseen idätysastiaan eli DIY-idätysastiaan. Jos innostut idättämisestä enemmänkin kannattaa harkita idätyslaatikon tai -astian hankkimista.

Miksi kannattaa käyttää idätysastiaa tai -laatikkoa?

Itujen kasvatukseen suunniteltu astia tai laatikko tekee kasvattamisesta mahdollisimman helppoa. Näin ensimmäistä kertaa ituja kasvattava onnistuu todennäköisemmin kuin omatekoisella astialla.

Idätysastia sopii erityisen hyvin ahkeralle idättäjälle, sillä astiassa voi olla useita kerroksia. Tällöin voit idättää useita eri lajikkeita samanaikaisesti, ja vieläpä eri idätysvaiheessa. Idätysastian mukana tulee usein myös hyvät ohjeet idätykseen. Yksi monien kokema idätysastian etu on siinä, että iduista tulee rapeampia ja raikkaampia.

Mitkä ovat terveellisimmät idut?

Idättämiseen on monia hyviä vaihtoehtoja, eikä mikään niistä nouse selvästi ylitse muiden. Seuraavassa listaa idätykseen sopivista siemenistä:

Iduissa on vaihtelevasti erilaisia terveysvaikutuksia. Ne voivat sisältää niin antioksidantteja ja aminohappoja kuin vitamiineja ja mineraaleja.

Entä itse tehty DIY-idätysastia?

Monien mielestä paras idätysastia on lasipurkki. Sen lisäksi tarvitaan harsoa sekä kumilenkki. Ennen idätystä kannattaa vielä varmistaa, että purkkiin löytyy sopiva kansi. Astian alkuperäistä kantta voi käyttää säilytyksessä.

Tällainen niin sanottu DIY-idätysastia eli tee se itse -idätysastia sopii hyvin idättämistä vasta aloittelevalle. Käyttämällä DIY-astiaa huomaa, mitä lisäominaisuuksia voisi varsinaiselta idätysastialta vaatia.

Idätysastioita ja -laatikoita löydät tutuista luontaistuotekaupoista, kuten Ruohonjuuri ja Hyvinvoinnin. Myös isommissa marketeissa on yleensä ainakin jonkinlainen valikoima idätykseen suunniteltuja tuotteita.


Onko sinulla kokemuksia idätysastioista tai -laatikoista? Oletko käyttänyt niitä myös versojen idätysastiana? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Spirulina – tabletit vai jauhe? Keko spirulina-jauhetta

Spirulinan terveysvaikutukset voidaan saada niin tableitteina kuin jauheena. Spirulina on myös todellinen proteiinipommi!

37
Nokkosen terveysvaikutukset – tee, jauhe ja siemenet Nokkosia

Nokkonen on kotimainen superfood, joka tunnetaan terveysvaikutuksistaan. Nokkosen hyödyt voi saada niin kuivattuna kuin tuoreena.

58
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16
Moringa – ihmeiden puu! Pussi moringa-jauhetta, taustalla moringapuu

Moringa-jauhe on helppo tapa saada ihmeiden puuna tunnetun moringan terveysvaikutukset käyttöön.

29
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Arginiini Arginiini-purkki, taustalla kuntosali

Arginiini on yksi ihmisen elimistössä esiintyvistä aminohapoista. Se vaikuttaa niin verisuoniin kuin lihaksiin. Minkälaisesta aineesta oikein on kyse?

9

Ei kommentteja