Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta!

Marja-aronia on Suomen olosuhteissa viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja.

Marja-aronian terttuja lautasella
Marja-aronian marjat kasvavat tertuissa. Niistä valmistetaan muun muassa jauhetta ja rouhetta.

C-vitamiinia, E-vitamiinia, kuituja, fosforia, mangaania, magnesium, kaliumia, rautaa… Marja-aronia on yksi terveellisimmistä lähiympäristössämme kasvavista marjoista, mutta harva silti tunnistaa sitä edes kotipihaltaan tai hyödyntää sen terveysvaikutuksia valmisteena.

Kyseessä on kotimainen superfood, jossa on kattavasti vitamiineja ja antioksidantteja. On tutkittu muun muassa, että marja-aronia voi laskea verenpainetta.

Marja-aronia onkin parhaimmillaan todellista lähiruokaa ja superfoodia. Omalla pihalla kasvavista pensaista marjat saa vieläpä helposti poimittua talteen. Marja-aronian marjat kasvavat tertuissa ja niiden kuori on vahva, mikä helpottaa poimintaa entisestään.

Terveysvaikutukset omalta pihalta

Syksyllä kypsyvät marjat ovat maultaan parhaimmillaan muutamien pakkasöiden jälkeen. Paras ajankohta vaihtelee kasvupaikasta riippuen, mutta paras poiminta-aika on noin syyskuulta lokakuun alkuun. Syyssateet turvottavat marjoja ja niiden kirpeys tasoittuu. Yleinen virhe on poimia marjoja liian aikaisin. Tällöin marjat ovat kirpeitä ja happamia.

Toinen yleinen virhe on sekoittaa marja-aronia toiseen aronioiden sukuun kuuluvaan pensaaseen, koristearoniaan. Sen marjat ovat mauttomampia, happamia ja pienempiä. Toisaalta koristearonian marjat ovat silti syötäviä.

Marjat voi pakastaa muiden marjojen tapaan. Lisäksi niistä voi tehdä hilloa tai vaikkapa hyytelöä. Marjoista saa myös terveellistä mehua, joka kannattaa valmistaa keittämisen sijaan puristamalla. Tällöin marjojen vitamiinit ja antioksidantit säilyvät parhaiten.

Mehustamisesta jääneet kuoret voi kuivattaa ja jauhaa marjoa-aronia jauheeksi. Mikäpä sen parempaa kuin hyödyntää koko marja ja sen terveysvaikutukset!

Hyvin satoisana pensaana marja-aronia saattaa tuottaa jopa 10 kiloa marjoja pensasta kohden. Helppohoitoinen pensas ei myöskään kärsi tuholaisista merkittävästi.

Jauhe, rouhe…

Jos ei halua kasvattaa marjoja omissa pensaissa, on onneksi saatavilla valmisteita, joiden avulla marja-aronian terveysvaikutukset saa hyödynnettyä. Saatavilla on niin rouheita kuin jauheita.

Jauheissa ja rouheissa on mieto maku, joka sopii monien muiden jauheiden ja rouheiden tapaan monenlaisiin ruokiin.

Marja-aronia rouheen lisäksi voi samalla ostaa tyrnirouhetta, mustaherukkarouhetta ja karpalorouhetta. Näin saat hyödynnettyä useamman kotimaisen marjan vaikutuksen terveytesi tueksi. Saatavilla on myös useampaa marjaa sisältäviä jauhesekoituksia, joissa voi olla esimerkiksi edellä mainittuja marjoja.

Keräät marja-aroniaa sitten omalta pihalta tai ostat jauhetta tai rouhetta kaupasta, kyseessä on todellinen kotimainen superfood, jota ei todellakaan kannata jättää hyödyntämättä!


Onko sinulla kokemuksia marja-aroniasta? Kasvaako pensas kenties kotipihallasi? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Alfalfa – kaikkien ruokien isä? Alfalfa-jauhetta pakkauksessa

Alfalfa-jauhe on yksi niin sanotuista viherjauheista. Mitä terveysvaikutuksia ja hyötyjä sen käytöllä on?

38
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Luonnonkosmetiikan verkkokauppa – Top 5 Kaksi pulloa luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikan verkkokauppoja on Suomessa useita. Tarjolla on laajempi valikoima ja halvemmat hinnat.

45
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Serrapeptaasi Luontaistukku Serrapeptaasi

Serrapeptaasi pilkkoo ainoastaan sairasta ja kuollutta kudosta, ei tervettä ja elävää. Minkälainen entsyymi on oikein kyseessä?

13
Arginiini Arginiini-purkki, taustalla kuntosali

Arginiini on yksi ihmisen elimistössä esiintyvistä aminohapoista. Se vaikuttaa niin verisuoniin kuin lihaksiin. Minkälaisesta aineesta oikein on kyse?

9
Paras mehustin Mehustin ja hedelmiä pöydällä

Mitä jos voisit tehdä mehua juuri niistä raaka-aineista, mistä pidät? Tämä onnistuu, kun otat avuksi mehustimen!

14
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Ohranoras – terveysvaikutukset myös mehujauheesta? Ohranorasjauhetta kulhossa. Taustalla ohrapelto.

Käytätkö viherjauheita? Kokeile myös ohranorasta! Ohranorasjauheen käyttö on helppoa, ja se on terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon.

57

Ei kommentteja