Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta!

Marja-aronia on Suomen olosuhteissa viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja.

Marja-aronian terttuja lautasella
Marja-aronian marjat kasvavat tertuissa. Niistä valmistetaan muun muassa jauhetta ja rouhetta.

C-vitamiinia, E-vitamiinia, kuituja, fosforia, mangaania, magnesium, kaliumia, rautaa… Marja-aronia on yksi terveellisimmistä lähiympäristössämme kasvavista marjoista, mutta harva silti tunnistaa sitä edes kotipihaltaan tai hyödyntää sen terveysvaikutuksia valmisteena.

Kyseessä on kotimainen superfood, jossa on kattavasti vitamiineja ja antioksidantteja. On tutkittu muun muassa, että marja-aronia voi laskea verenpainetta.

Marja-aronia onkin parhaimmillaan todellista lähiruokaa ja superfoodia. Omalla pihalla kasvavista pensaista marjat saa vieläpä helposti poimittua talteen. Marja-aronian marjat kasvavat tertuissa ja niiden kuori on vahva, mikä helpottaa poimintaa entisestään.

Terveysvaikutukset omalta pihalta

Syksyllä kypsyvät marjat ovat maultaan parhaimmillaan muutamien pakkasöiden jälkeen. Paras ajankohta vaihtelee kasvupaikasta riippuen, mutta paras poiminta-aika on noin syyskuulta lokakuun alkuun. Syyssateet turvottavat marjoja ja niiden kirpeys tasoittuu. Yleinen virhe on poimia marjoja liian aikaisin. Tällöin marjat ovat kirpeitä ja happamia.

Toinen yleinen virhe on sekoittaa marja-aronia toiseen aronioiden sukuun kuuluvaan pensaaseen, koristearoniaan. Sen marjat ovat mauttomampia, happamia ja pienempiä. Toisaalta koristearonian marjat ovat silti syötäviä.

Marjat voi pakastaa muiden marjojen tapaan. Lisäksi niistä voi tehdä hilloa tai vaikkapa hyytelöä. Marjoista saa myös terveellistä mehua, joka kannattaa valmistaa keittämisen sijaan puristamalla. Tällöin marjojen vitamiinit ja antioksidantit säilyvät parhaiten.

Mehustamisesta jääneet kuoret voi kuivattaa ja jauhaa marjoa-aronia jauheeksi. Mikäpä sen parempaa kuin hyödyntää koko marja ja sen terveysvaikutukset!

Hyvin satoisana pensaana marja-aronia saattaa tuottaa jopa 10 kiloa marjoja pensasta kohden. Helppohoitoinen pensas ei myöskään kärsi tuholaisista merkittävästi.

Jauhe, rouhe…

Jos ei halua kasvattaa marjoja omissa pensaissa, on onneksi saatavilla valmisteita, joiden avulla marja-aronian terveysvaikutukset saa hyödynnettyä. Saatavilla on niin rouheita kuin jauheita.

Jauheissa ja rouheissa on mieto maku, joka sopii monien muiden jauheiden ja rouheiden tapaan monenlaisiin ruokiin.

Marja-aronia rouheen lisäksi voi samalla ostaa tyrnirouhetta, mustaherukkarouhetta ja karpalorouhetta. Näin saat hyödynnettyä useamman kotimaisen marjan vaikutuksen terveytesi tueksi. Saatavilla on myös useampaa marjaa sisältäviä jauhesekoituksia, joissa voi olla esimerkiksi edellä mainittuja marjoja.

Keräät marja-aroniaa sitten omalta pihalta tai ostat jauhetta tai rouhetta kaupasta, kyseessä on todellinen kotimainen superfood, jota ei todellakaan kannata jättää hyödyntämättä!


Onko sinulla kokemuksia marja-aroniasta? Kasvaako pensas kenties kotipihallasi? Kirjoita kommentti!

Lue myös

Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Apteekkituotteet ja reseptilääkkeet netistä Henkilökuntaa ja asiakas apteekissa

Apteekkituotteet voi ostaa netistä. Tiesitkö, että jopa reseptilääkkeet saa tilattua netistä?

46
Astaksantiini Astaksantiinikapseleita

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa esimerkiksi auringonvaloa vastaan sisäisesti. Lue mitä muita hyötyjä astaksantiinilla on.

13
Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt Chian siemeniä

Pienikokoiset chia-siemenet ovat terveysvaikutuksiltaan monipuolisia. Entä oletko jo kokeillut chia-vanukasta?

51
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16

Ei kommentteja