Alevahti.fi

Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt

Mikä on yksi ensimmäisistä niin sanotuista superfoodeista, joka saavutti Suomessakin suuren suosion? Niissä on runsaasti antioksidantteja, proteiinia, hivenaineita, mineraaleja ja kuituja. Lisäksi niiden rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Kyseessä ovat tietenkin chia-siemenet.

Chian siemeniä
Pienikokoinen chian siemen on monipuolinen ja monikäyttöinen superfood

Chia eli chiasalvia on siemenkasvi, joka kuuluu salvioiden sukuun. Vaikka Suomessa chialla ei olekaan kovinkaan pitkiä perinteitä, on se kuulunut Pohjois- ja Etelä-Amerian alkuperäiskansojen ravintoon jo pitkään. Tarkoittaapa sana chia mayojen kielellä voimaa. Atsteekkien kielellä sana sen sijaan tarkoittaa öljyistä, mikä sopiikin hyvin sillä kuten mainittua chiassa on ihanteellisessa suhteessa omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Chian siemenet edistävät sydämen terveyttä, luiden vahvuutta ja verensokeria. Chian siemenet ovat lisäksi siitä erinomainen superfood, että niitä saa ostettua päivittäistavarakaupoista.

Chia-siemenet ovat helppo tapa lisätä chian terveysvaikutukset esimerkiksi aamupuuroon, jogurttiin tai mysliin. Siemenillä on hyvin moninaisia käyttötapoja — niitä voi lisätä sellaisenaan niin salaatteihin kuin vaikkapa leipään.

Usein chian siemenet suositellaan liotettavan ennen käyttöä. Sellaisenaan käytettynä ei siemeniä kannata kovin paljon kerralla nauttiakaan. Liottamalla voidaan valmistaa myös niin sanottua chia-vanukasta.

Kuinka paljon chia siemeniä päivässä?

Chian käytössä kannattaa muistaa, että suositeltu päivittäinen annos on noin 15 grammaa eli suunnilleen kaksi ruokalusikallista.

Chia-siemenillä voi olla myös haittoja. Siemeniä ei saisi syödä kuivana varsinkaan, jos kärsii nielemisvaikeuksista. Erään tutkimuksen mukaan siemenet imevät oman painoonsa nähden 27 kertaisesti nestettä.

Mikä on chia-vanukas?

Liottamalla chia-siemeniä saadaan aikaan pehmeä sellaisenaan lusikoitava välipala. Chia-vanukas onkin monien suosikiksi noussut tapa nauttia chian hyödyistä. Liottamalla siemeniä vedessä tai muussa nesteessä turpoavat ne reilusti. Laittamalla siemenet likoamaan illalla on aamulla valmiina herkullinen ja terveellinen chia-puuro tai -vanukas.

Chia-vanukas, jossa lisäksi mustikoita, mantelilastuja ja pähkinöitä

Yleinen suositus on liottaaa siemenet nesteessä, jota on suhteessa 9:1 siemeniin. Siemenet voi veden lisäksi liottaa esimerkiksi kookosmaidossa. Valmiin chia-vanukkaan päälle voi lisätä esimerkiksi hedelmiä tai marjoja. Vanukkaan maustamiseksi voi käyttää lisäksi vaikkapa raakasuklaata.


Monien muiden superfoodien tavoin chia-siemenet sopivat erinomaisesti aamupuurosta jogurttiin ja smoothiesta mysliin. Minkälaisia kokemuksia sinulla on chia-siemenistä? Oletko kokeillut chia-vanukasta? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Vitamiinit, magnesium ja sinkki suihkeena – kannattaako suihkeen käyttö? Pullo vitamiinisuihketta

Sinkkisuihke, magnesiumsuihke, vitamiinisuihkeet -- ravintolisän voi ottaa tabletin sijasta myös suihkeena. Mitä etuja siitä on?

80
Lehtikaali Foodin Lehtikaalijauhe, taustalla tuoretta lehtikaalta

Lehtikaali on tuttu kasvis kauppojen tuoreosastoilta. Harva kuitenkaan tietää sen terveysvaikutuksia, jotka saa hyödynnettyä myös lehtikaalijauheena.

10
Ruusujuuri Ruusujuuri

Ruusujuuri on perinteinen kansanhoidossa käytetty kasvi. Sillä voi olla vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn.

10
Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Kuusenkerkkä Kuusenkerkkää

Suomenkin metsissä esiintyvää kuusenkerkkää hyödynnetään monenlaisten luontaistuotteiden valmistuksessa. Mitä kaikkia tuotteita on saatavilla?

13
Kelp Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?

4
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Paras rasvanpolttaja Purkillinen rasvanpolttajia

Omaan käyttöön paras rasvanpolttaja löytyy vain kokeilemalla eri tuotteita. Mitä rasvanpolttaja oikeastaan tekee?

20
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59

Ei kommentteja