Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt

Mikä on yksi ensimmäisistä niin sanotuista superfoodeista, joka saavutti Suomessakin suuren suosion? Niissä on runsaasti antioksidantteja, proteiinia, hivenaineita, mineraaleja ja kuituja. Lisäksi niiden rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Kyseessä ovat tietenkin chia-siemenet.

Chian siemeniä
Pienikokoinen chian siemen on monipuolinen ja monikäyttöinen superfood

Chia eli chiasalvia on siemenkasvi, joka kuuluu salvioiden sukuun. Vaikka Suomessa chialla ei olekaan kovinkaan pitkiä perinteitä, on se kuulunut Pohjois- ja Etelä-Amerian alkuperäiskansojen ravintoon jo pitkään. Tarkoittaapa sana chia mayojen kielellä voimaa. Atsteekkien kielellä sana sen sijaan tarkoittaa öljyistä, mikä sopiikin hyvin sillä kuten mainittua chiassa on ihanteellisessa suhteessa omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Chian siemenet edistävät sydämen terveyttä, luiden vahvuutta ja verensokeria. Chian siemenet ovat lisäksi siitä erinomainen superfood, että niitä saa ostettua päivittäistavarakaupoista.

Chia-siemenet ovat helppo tapa lisätä chian terveysvaikutukset esimerkiksi aamupuuroon, jogurttiin tai mysliin. Siemenillä on hyvin moninaisia käyttötapoja — niitä voi lisätä sellaisenaan niin salaatteihin kuin vaikkapa leipään.

Usein chian siemenet suositellaan liotettavan ennen käyttöä. Sellaisenaan käytettynä ei siemeniä kannata kovin paljon kerralla nauttiakaan. Liottamalla voidaan valmistaa myös niin sanottua chia-vanukasta.

Kuinka paljon chia siemeniä päivässä?

Chian käytössä kannattaa muistaa, että suositeltu päivittäinen annos on noin 15 grammaa eli suunnilleen kaksi ruokalusikallista.

Chia-siemenillä voi olla myös haittoja. Siemeniä ei saisi syödä kuivana varsinkaan, jos kärsii nielemisvaikeuksista. Erään tutkimuksen mukaan siemenet imevät oman painoonsa nähden 27 kertaisesti nestettä.

Mikä on chia-vanukas?

Liottamalla chia-siemeniä saadaan aikaan pehmeä sellaisenaan lusikoitava välipala. Chia-vanukas onkin monien suosikiksi noussut tapa nauttia chian hyödyistä. Liottamalla siemeniä vedessä tai muussa nesteessä turpoavat ne reilusti. Laittamalla siemenet likoamaan illalla on aamulla valmiina herkullinen ja terveellinen chia-puuro tai -vanukas.

Chia-vanukas, jossa lisäksi mustikoita, mantelilastuja ja pähkinöitä

Yleinen suositus on liottaaa siemenet nesteessä, jota on suhteessa 9:1 siemeniin. Siemenet voi veden lisäksi liottaa esimerkiksi kookosmaidossa. Valmiin chia-vanukkaan päälle voi lisätä esimerkiksi hedelmiä tai marjoja. Vanukkaan maustamiseksi voi käyttää lisäksi vaikkapa raakasuklaata.


Monien muiden superfoodien tavoin chia-siemenet sopivat erinomaisesti aamupuurosta jogurttiin ja smoothiesta mysliin. Minkälaisia kokemuksia sinulla on chia-siemenistä? Oletko kokeillut chia-vanukasta? Kirjoita kommentti!

Lue myös

Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Apteekkituotteet ja reseptilääkkeet netistä Henkilökuntaa ja asiakas apteekissa

Apteekkituotteet voi ostaa netistä. Tiesitkö, että jopa reseptilääkkeet saa tilattua netistä?

46
Astaksantiini Astaksantiinikapseleita

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa esimerkiksi auringonvaloa vastaan sisäisesti. Lue mitä muita hyötyjä astaksantiinilla on.

13
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44

Ei kommentteja