Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt

Mikä on yksi ensimmäisistä niin sanotuista superfoodeista, joka saavutti Suomessakin suuren suosion? Niissä on runsaasti antioksidantteja, proteiinia, hivenaineita, mineraaleja ja kuituja. Lisäksi niiden rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Kyseessä ovat tietenkin chia-siemenet.

Chian siemeniä
Pienikokoinen chian siemen on monipuolinen ja monikäyttöinen superfood

Chia eli chiasalvia on siemenkasvi, joka kuuluu salvioiden sukuun. Vaikka Suomessa chialla ei olekaan kovinkaan pitkiä perinteitä, on se kuulunut Pohjois- ja Etelä-Amerian alkuperäiskansojen ravintoon jo pitkään. Tarkoittaapa sana chia mayojen kielellä voimaa. Atsteekkien kielellä sana sen sijaan tarkoittaa öljyistä, mikä sopiikin hyvin sillä kuten mainittua chiassa on ihanteellisessa suhteessa omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Chian siemenet edistävät sydämen terveyttä, luiden vahvuutta ja verensokeria. Chian siemenet ovat lisäksi siitä erinomainen superfood, että niitä saa ostettua päivittäistavarakaupoista.

Chia-siemenet ovat helppo tapa lisätä chian terveysvaikutukset esimerkiksi aamupuuroon, jogurttiin tai mysliin. Siemenillä on hyvin moninaisia käyttötapoja — niitä voi lisätä sellaisenaan niin salaatteihin kuin vaikkapa leipään.

Usein chian siemenet suositellaan liotettavan ennen käyttöä. Sellaisenaan käytettynä ei siemeniä kannata kovin paljon kerralla nauttiakaan. Liottamalla voidaan valmistaa myös niin sanottua chia-vanukasta.

Kuinka paljon chia siemeniä päivässä?

Chian käytössä kannattaa muistaa, että suositeltu päivittäinen annos on noin 15 grammaa eli suunnilleen kaksi ruokalusikallista.

Chia-siemenillä voi olla myös haittoja. Siemeniä ei saisi syödä kuivana varsinkaan, jos kärsii nielemisvaikeuksista. Erään tutkimuksen mukaan siemenet imevät oman painoonsa nähden 27 kertaisesti nestettä.

Mikä on chia-vanukas?

Liottamalla chia-siemeniä saadaan aikaan pehmeä sellaisenaan lusikoitava välipala. Chia-vanukas onkin monien suosikiksi noussut tapa nauttia chian hyödyistä. Liottamalla siemeniä vedessä tai muussa nesteessä turpoavat ne reilusti. Laittamalla siemenet likoamaan illalla on aamulla valmiina herkullinen ja terveellinen chia-puuro tai -vanukas.

Chia-vanukas, jossa lisäksi mustikoita, mantelilastuja ja pähkinöitä

Yleinen suositus on liottaaa siemenet nesteessä, jota on suhteessa 9:1 siemeniin. Siemenet voi veden lisäksi liottaa esimerkiksi kookosmaidossa. Valmiin chia-vanukkaan päälle voi lisätä esimerkiksi hedelmiä tai marjoja. Vanukkaan maustamiseksi voi käyttää lisäksi vaikkapa raakasuklaata.


Monien muiden superfoodien tavoin chia-siemenet sopivat erinomaisesti aamupuurosta jogurttiin ja smoothiesta mysliin. Minkälaisia kokemuksia sinulla on chia-siemenistä? Oletko kokeillut chia-vanukasta? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40
Paras tehosekoitin – testi ja vertailu 7 eriväristä tehosekoitinta

Parhaat tehosekoittimet valmistavat erilaiset ruoat ja välipalat sekunneissa. Mikä voisi olla paras tehosekoitin? Katso vertailu!

44
Krilliöljy Krilliöljykapseleita purkissa

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

11
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16
Maca-jauhe – hyödyt ja kokemuksia Maca-jauhetta otettuna kulhosta lusikkaan

Maca on todellinen superfood Perusta! Lue Maca-jauheen hyödyistä ja jaa kokemuksesi sen vaikutuksista.

40
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34
Klorella Ylhäältä päin kuvattu meri

Chlorella eli klorella on makeassa vedessä elävä levä. Tabletteina ja jauheena myytävä levä on ravinnerikas luontaistuote.

8
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29

Ei kommentteja