Vitamiinit, magnesium ja sinkki suihkeena – kannattaako suihkeen käyttö?

Se, mikä on itselle paras tapa ottaa vitamiinia tai muita ravintolisiä vaihtelee suuresti. Vaihtoehtoina ovat nieltävät tabletit, purtavat tabletit, poretabletit sekä uusimpana tapana suihkeet.

Pullo vitamiinisuihketta

Ravintolisistä esimerkiksi sinkkiä, magnesiumia ja vitamiineja, kuten A-, B-, B12-, C- ja D-vitamiinia voi ottaa kätevästi suihkeena.

Suihke vai tabletti?

Suihkeen parhaita puolia on sen helppokäyttöisyys. Vitamiini-, magnesium- ja sinkkisuihke on kätevä esimerkiksi niille, joille tablettien nieleminen on hankalaa.

On kyseessä sitten vitamiini-, magnesium- tai sinkkisuihke on se erittäin nopea tapa ottaa ravintolisä. Verrattuna nieltäviin tai purtaviin tabletteihin suihkaus suuhun tapahtuu hetkessä. Toisaalta jos suosii juotavaa, on poretabletti hyvä vaihtoehto, jos ei halua niellä tai pureskella vitamiinia.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Suihkeena otettava sinkki, magnesium tai vitamiini imeytyy nopeasti. Tuoreimpien tutkimusten mukaan esimerkiksi vitamiinit imeytyvät parhaiten nimenomaan suusta ja poskien sisäpinnoilta. Jos tabletin imeytymisessä voi mennä lähemmäs tunti, saattaa suihke imeytyä jo muutamassa minuutissa.

Suihke ei myöskään sisällä juurikaan mitään ylimääräisä aineosia, kun taas tabletissa on ainesosia joilla se on saatu tabletin muotoon. Tabletissa tulee olla esimerkiksi nielaisemista helpottava pinnoite, millä ei ole muuta merkitystä.

Miten suihketta käytetään?

Suihke on käytännössä pieni spray-pullo, josta vitamiini(t) tai muu ravintolisä suihkautetaan suuhun. Suihketta suihkauttessa ei tarvitse, eikä kannatakaan, hengittää sisään. Tarkoitus on nimenomaan, että suihke leviää suun sisälle limakalvoihin.

Vitamiinisuihkeen voi suihkauttaa spray-pullosta myös juomaan, mutta kannattaa ensin tarkistaa tuotteen ohjeista tuotteen oikeat käyttötavat ja päiväannos. Vitamiinisuihkeet ovat kätevä tapa varmistaa myös vauvojen ja lasten D-vitamiinilisän saanti. Jos vauvalla on ongelmia D-vitamiinin nielaisemisessa tippoina, kannattaa harkita vitamiinisuihketta.

Mitä suihkeita on saatavilla?

Vitamiinisuihkeita on saatavilla erityisesti D- ja B12-vitamiineista. Saatavilla on myös useampaa B-vitamiinia sekä K-vitamiinia sisältäviä suihkeita. Vitamiinisuihkeita on saatavilla ainakin:

  • A-vitamiini
  • B-vitamiini
  • B12-vitamiini
  • C-vitamiini
  • D-vitamiini
  • K-vitamiini
  • Monivitamiini

Lisäksi saatavilla on erilaisia makuja, joista jokainen varmasti löytää suosikkinsa. Suihkeita on saatavilla myös nenäsuihkeina, kuten yleensä A-vitamiini. A-vitamiinisuihke voi auttaa esimerkiksi nenäverenvuotoon.

Kuten mainittua, vitamiinien lisäksi suihkeita on saatavilla muun muassa magnesium- ja sinkkisuihkeena. Sinkkisuihke on koetusti toimiva apu flunssaan. Joskus sinkkisuihkeessa, kuten sinkkiasetaatissa onkin mukana flunssaa vastaan usein suositeltua vitamiinia eli C-vitamiinia. On saatavilla myös esimerkiksi echina-sinkki -suihketta, joka on monien suosikkituote flunssan hoitoon.

Sinkkiasetaatti on kokemuksien mukaan toimivin sinkki flunssaa vastaan. Tärkeää sinkkiasetaatin käytössä on, että käyttäminen aloitetaan heti oireiden ilmettyä. Sinkkiasetaatin käyttäminen voi lyhentää flunssa oireita parhaimmillaan jopa kolmella vuorokaudella. Hyvä vaihtoehto sinkkisuihkeelle ovat myös imeskeltävät sinkkitabletit.

Päiväannos

Vitamiinisuihkeen, päiväannos on yleensä yksi suihkaus päivässä. Yksi 25 ml pullo voi kestää jopa 250 päivää, joten suihke voi olla todella riittoisa. Sinkkisuihkeella päiväannos voi olla esimerkiksi 4 suihkausta päivässä.

Vitamiinisuihkeita, magnesiumsuihkeita ja sinkkisuihkeita on saatavilla niin apteekeista kuin päivittäistavakaupoista. Jos haluat säästää tuotteissa, kannattaa ne tilata netistä edullisemmin.


Joko sinä olet kokeillut magnesium-, sinkki- tai vitamiinisuihkeita? Minkälaisia kokemuksia sinulla on suihkeiden käytöstä? Kommentoi!

Lue myös

Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Apteekkituotteet ja reseptilääkkeet netistä Henkilökuntaa ja asiakas apteekissa

Apteekkituotteet voi ostaa netistä. Tiesitkö, että jopa reseptilääkkeet saa tilattua netistä?

46
Astaksantiini Astaksantiinikapseleita

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa esimerkiksi auringonvaloa vastaan sisäisesti. Lue mitä muita hyötyjä astaksantiinilla on.

13
Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt Chian siemeniä

Pienikokoiset chia-siemenet ovat terveysvaikutuksiltaan monipuolisia. Entä oletko jo kokeillut chia-vanukasta?

51
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Karppaus ateriat Kulhossa oleva karppaus-ateria

Karppaus ateriat ovat valmiina myytäviä vähähiilihydraattisia ruoka-annoksia karppaajille. Karppaus on hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta.

16

Ei kommentteja