Alevahti.fi

Kurkuma ja kurkumiini

Kurkuma on tuttu lähinnä mausteena, jota käytetään erityisesti intialaisessa ruoassa. Kurkumalla on myös terveysvaikutuksia, ja joissakin yhteyksissä sen on sanottu jopa tuhoavan syöpäsoluja ja toimivan Alzheimerin tautia vastaan.

Kurkumiinijauhetta ja purkki kurkumiinikapseleita
Kurkumiinia voi käyttää niin jauheena kuin kapseleina

Kurkuma ja kurkumiini on myös monien kokemusten mukaan ollut hyväksi nivelille. Curry-mausteseoksestakin tuttu kurkuma onkin sukua inkiväärille, toiselle nivelille hyväksi havaitulle luontaistuotteelle. Lisäksi kurkuma on juurikin se mauste, joka antaa currylle sen kellertävän värin.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Kurkumalla on antioksidanttisia vaikutuksia, ja muutenkin sen terveysvaikutukset ovat monipuolisia. Thaimaassa tehdyssä tutkimuksessa säännöllisellä kurkumiinin käytöllä voitiin ehkäistä jopa diabetestä.

Mitä on kurkumiini?

Kurkuma on monille tuttu ainakin mausteen nimenä, jos ei omasta käytöstä tai ruoanlaitosta. Kovasti kurkumaa sanana muistuttava kurkumiini sen sijaan on kurkuman niin sanottu aktiivinen osa.

Kurkumiini on voimakas antioksidantti eli ihmisen elimistöä suojaava aines. Sillä on oma E-koodinsa, E 100.

Mitä hyötyjä käytöstä on?

Aasialaisessa ja intialaisessa kansanperinteessä kurkumaa on hyödynnetty jo tuhansien vuosien ajan.

Kurkumasta on todettu olevan apua niin nivelille kuin ruoansulatukseen ja vastustuskykyyn. Sen uskotaan myös toimivan matala-asteista tulehdusta ja soluvaurioita vastaan.

Kurkuman hyödyt ja terveysvaikutukset eivät perustu pelkästään uskomuksiin, sillä sen tehosta on tehty runsaasti erilaisia tutkimuksia.

Kurkumiinilla voi olla terveysvaikutuksia myös maksaan. Joidenkin tutkimusten tuloksia odotellaan, jolloin kurkumiini voisi saada vahvistetut terveysvaikutukset myös viranomaisten osalta.

Kurkuma voi esimerkiksi toimia tulehdusta ja kipua vastaan lääkkeiden tavoin. Joidenkin kokemuksien mukaan siitä on apua niin nivelrikkoon kuin päänsärkyyn. Kurkumiini voi olla hyväksi myös iholle, sillä joidenkin kokeiden mukaan se auttoi psoriakseen.

Tässä vielä kootusti kurkuman terveysvaikutukset:

  • Apua niveliin, kipuun ja iholle
  • Auttaa ruoansulatusta
  • Parantaa vastustuskykyä
  • Voi toimia jopa Alzheimerin tautia vastaan
  • Saattaa tuhota jopa syöpäsoluja
  • Säännöllinen käyttö voi ehkäistä diabetesta
  • Voi olla avuksi masennuksen hoidossa

Jauheena tai kapseleina

Kurkuman hyödyt saa käyttöön niin jauheena kuin kapseleina. Esimerkiksi kapseleissa käytetty kurkumiiniuute valmistetaan kurkuman juuresta.

Kurkuman varsinainen vaikuttava ainesosa on siis kurkumiini. Se ei sellaisenaan imeydy kovinkaan hyvin elimistöön. Tästä syystä esimerkiksi kapseleissa voidaan käyttää imeytymistä nopeuttavia ainesosia, kuten mustapippuriuutetta, jonka on todettu nopeuttavan imeytymistä jopa yli kymmenkertaisesti.

Kapseleissa ja jauheissa käytetään nimenomaan kurkuman juurta. Myös curry sisältää kurkumaa, mutta currya ei kuitenkaan kannata käyttää terveysvaikutuksien takia.

Kurkumajauheen ja -kapseleiden lisäksi on saatavilla muitakin valmisteita, kuten kurkumatee ja kurkumaa sisältävä omenasiideretikka. Kurkumaa, inkivääriä ja kanelia sisältävä tee toimii hyvin maidon tai vaikkapa kaurajuoman kanssa niin sanottuna Golden Milk -juomana.

Ehkäpä tehokkain tapa hyödyntää kurkumaa on kurkumasuihke. Vitamiinisuihkeiden tapaan suun limakalvoilta imeytyvä suihke onkin noussut suosituksi terveystuotteeksi lyhyessä ajassa.

Onko kurkumasta apua nivelille?

Kuten aiemmin mainitsimme, kurkumiini voi olla hyväksi myös nivelille. Tätä tukevat myös seuraavassa osiossa keräämämme käyttökokemukset.

Minkälaisia kokemuksia kurkumiinin käytöstä on?

Kerättyämme asiakkaiden kokemuksia eri verkkokauppojen tuotesivuilta, kokosimme usein vastaan tulleet terveysvaikutukset seuraavaan listaan:

  • ”Helpottaa nivelkipuja”
  • ”Käytössä kipulääkkeiden sijaan”
  • ”Auttanut ruoansulatukseen”

Suuri osa käyttökokemuksiaan kirjoittaneista kertoi kurkumiinin helpottaneen niveliin liittyviä kipuja. Tämä taitaa olla myös suurin syy miksi kurkumiinivalmisteita käytetään. Toisaalta jotkut asiakkaat eivät kokeneet saaneensa kurkumasta apua niveliin.

Herkkävatsaisille kurkuma ja kurkumiini voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten vatsakipuja ja närästystä. Raskaana oleville sitä ei myöskään suositella.

Kurkuma ja sen sisältämä kurkumiini ovat todella monipuolisia luontaistuotteita, joista voi olla apua monenlaisiin vaivoihin. Jotkut hyödyt vaativat vielä lisätutkimuksia, mutta joistakin vaikutuksista on jo kiistatonta näyttöä.


Onko sinulla kokemuksia kurkuman ja kurkumiinin terveysvaikutuksista? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Kelp Kelp-jauhetta pussissa, taustalla meren aaltoja

Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?

4
Paras tehosekoitin – testi ja vertailu 7 eriväristä tehosekoitinta

Parhaat tehosekoittimet valmistavat erilaiset ruoat ja välipalat sekunneissa. Mikä voisi olla paras tehosekoitin? Katso vertailu!

44
Paras rasvanpolttaja Purkillinen rasvanpolttajia

Omaan käyttöön paras rasvanpolttaja löytyy vain kokeilemalla eri tuotteita. Mitä rasvanpolttaja oikeastaan tekee?

20
Parhaat idätysastiat ja -laatikot Ituja lautasella

Idättäminen on suosittu tapa saada itujen terveysvaikutukset arkikäyttöön. Mitkä ovat parhaat idätysastiat? Entä miten idätyslaatikko toimii?

34
Evolve Organic Beauty – luonnonkosmetiikkaa Englannista

Evolve Organic Beauty on englantilainen luonnonkosmetiikan brändi. Se valmistaa vuosien kokemuksella luonnonmukaisia kosmetiikan tuotteita.

61
Paras viherjauhe? Viherjauheet vertailussa Vihreää jauhetta lusikassa ja pöydällä

Mitä ovat viherjauheet? Entä minkälaisia terveysvaikutuksia niillä on? Katso listamme parhaista viherjauheista.

42
Klorella Ylhäältä päin kuvattu meri

Chlorella eli klorella on makeassa vedessä elävä levä. Tabletteina ja jauheena myytävä levä on ravinnerikas luontaistuote.

8
Inkiväärin terveysvaikutukset – kuivattuna, jauheena vai tuoreena? Kokonainen tuore inkivääri leikkuulaudalla

Inkivääriä voi käyttää niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheena. Mitkä ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

74
Vehnänoras Purkillinen vehnänorasjauhetta

Vehnänoras on superfood, jota voi käyttää niin jauheena kuin mehuna. Entä jos kasvattaisit vehnänorasta itse?

11
Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40

Ei kommentteja