Kurkuma ja kurkumiini

Kurkuma on tuttu lähinnä mausteena, jota käytetään erityisesti intialaisessa ruoassa. Kurkumalla on myös terveysvaikutuksia, ja joissakin yhteyksissä sen on sanottu jopa tuhoavan syöpäsoluja ja toimivan Alzheimerin tautia vastaan.

Kurkumiinijauhetta ja purkki kurkumiinikapseleita
Kurkumiinia voi käyttää niin jauheena kuin kapseleina

Kurkuma ja kurkumiini on myös monien kokemusten mukaan ollut hyväksi nivelille. Curry-mausteseoksestakin tuttu kurkuma onkin sukua inkiväärille, toiselle nivelille hyväksi havaitulle luontaistuotteelle. Lisäksi kurkuma on juurikin se mauste, joka antaa currylle sen kellertävän värin.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Kurkumalla on antioksidanttisia vaikutuksia, ja muutenkin sen terveysvaikutukset ovat monipuolisia. Thaimaassa tehdyssä tutkimuksessa säännöllisellä kurkumiinin käytöllä voitiin ehkäistä jopa diabetestä.

Mitä on kurkumiini?

Kurkuma on monille tuttu ainakin mausteen nimenä, jos ei omasta käytöstä tai ruoanlaitosta. Kovasti kurkumaa sanana muistuttava kurkumiini sen sijaan on kurkuman niin sanottu aktiivinen osa.

Kurkumiini on voimakas antioksidantti eli ihmisen elimistöä suojaava aines. Sillä on oma E-koodinsa, E 100.

Mitä hyötyjä käytöstä on?

Aasialaisessa ja intialaisessa kansanperinteessä kurkumaa on hyödynnetty jo tuhansien vuosien ajan.

Kurkumasta on todettu olevan apua niin nivelille kuin ruoansulatukseen ja vastustuskykyyn. Sen uskotaan myös toimivan matala-asteista tulehdusta ja soluvaurioita vastaan.

Kurkuman hyödyt ja terveysvaikutukset eivät perustu pelkästään uskomuksiin, sillä sen tehosta on tehty runsaasti erilaisia tutkimuksia.

Kurkumiinilla voi olla terveysvaikutuksia myös maksaan. Joidenkin tutkimusten tuloksia odotellaan, jolloin kurkumiini voisi saada vahvistetut terveysvaikutukset myös viranomaisten osalta.

Kurkuma voi esimerkiksi toimia tulehdusta ja kipua vastaan lääkkeiden tavoin. Joidenkin kokemuksien mukaan siitä on apua niin nivelrikkoon kuin päänsärkyyn. Kurkumiini voi olla hyväksi myös iholle, sillä joidenkin kokeiden mukaan se auttoi psoriakseen.

Tässä vielä kootusti kurkuman terveysvaikutukset:

  • Apua niveliin, kipuun ja iholle
  • Auttaa ruoansulatusta
  • Parantaa vastustuskykyä
  • Voi toimia jopa Alzheimerin tautia vastaan
  • Saattaa tuhota jopa syöpäsoluja
  • Säännöllinen käyttö voi ehkäistä diabetesta
  • Voi olla avuksi masennuksen hoidossa

Jauheena tai kapseleina

Kurkuman hyödyt saa käyttöön niin jauheena kuin kapseleina. Esimerkiksi kapseleissa käytetty kurkumiiniuute valmistetaan kurkuman juuresta.

Kurkuman varsinainen vaikuttava ainesosa on siis kurkumiini. Se ei sellaisenaan imeydy kovinkaan hyvin elimistöön. Tästä syystä esimerkiksi kapseleissa voidaan käyttää imeytymistä nopeuttavia ainesosia, kuten mustapippuriuutetta, jonka on todettu nopeuttavan imeytymistä jopa yli kymmenkertaisesti.

Kapseleissa ja jauheissa käytetään nimenomaan kurkuman juurta. Myös curry sisältää kurkumaa, mutta currya ei kuitenkaan kannata käyttää terveysvaikutuksien takia.

Kurkumajauheen ja -kapseleiden lisäksi on saatavilla muitakin valmisteita, kuten kurkumatee ja kurkumaa sisältävä omenasiideretikka. Kurkumaa, inkivääriä ja kanelia sisältävä tee toimii hyvin maidon tai vaikkapa kaurajuoman kanssa niin sanottuna Golden Milk -juomana.

Ehkäpä tehokkain tapa hyödyntää kurkumaa on kurkumasuihke. Vitamiinisuihkeiden tapaan suun limakalvoilta imeytyvä suihke onkin noussut suosituksi terveystuotteeksi lyhyessä ajassa.

Onko kurkumasta apua nivelille?

Kuten aiemmin mainitsimme, kurkumiini voi olla hyväksi myös nivelille. Tätä tukevat myös seuraavassa osiossa keräämämme käyttökokemukset.

Minkälaisia kokemuksia kurkumiinin käytöstä on?

Kerättyämme asiakkaiden kokemuksia eri verkkokauppojen tuotesivuilta, kokosimme usein vastaan tulleet terveysvaikutukset seuraavaan listaan:

  • ”Helpottaa nivelkipuja”
  • ”Käytössä kipulääkkeiden sijaan”
  • ”Auttanut ruoansulatukseen”

Suuri osa käyttökokemuksiaan kirjoittaneista kertoi kurkumiinin helpottaneen niveliin liittyviä kipuja. Tämä taitaa olla myös suurin syy miksi kurkumiinivalmisteita käytetään. Toisaalta jotkut asiakkaat eivät kokeneet saaneensa kurkumasta apua niveliin.

Herkkävatsaisille kurkuma ja kurkumiini voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten vatsakipuja ja närästystä. Raskaana oleville sitä ei myöskään suositella.

Kurkuma ja sen sisältämä kurkumiini ovat todella monipuolisia luontaistuotteita, joista voi olla apua monenlaisiin vaivoihin. Jotkut hyödyt vaativat vielä lisätutkimuksia, mutta joistakin vaikutuksista on jo kiistatonta näyttöä.


Onko sinulla kokemuksia kurkuman ja kurkumiinin terveysvaikutuksista? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Terveelliset herkut – 6 vaihtoehtoa Pähkinöitä ja taateleita kipoissa

Herkut kuuluvat pienenä osana terveellisimpäänkin ruokavalioon. Mitä terveellisiä vaihtoehtoja herkuille on?

41
Tata Harper – kokemuksia luonnonkosmetiikasta Tata Harper -tuotteita

Tata Harper valmistaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa vastuullisille kuluttajille. Joko sinulla on kokemuksia Tata Harperin tuotteista?

51
Kookosöljy ja kookosrasva – terveellisyys ja hyödyt Tuore kookos. kookosöljyä ja kookosjauhetta pöydällä

Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen luonnontuote. Sitä voi käyttää ihonhoidosta ruoan paistamiseen ja ruoanlaittoon.

59
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Moringa – ihmeiden puu! Pussi moringa-jauhetta, taustalla moringapuu

Moringa-jauhe on helppo tapa saada ihmeiden puuna tunnetun moringan terveysvaikutukset käyttöön.

29
Plantheque – kokemuksia ja tuotevinkkejä Plantheque-tuotteita vierekkäin

Plantheque on Skincityn oma tuotesarja. Joko sinulla on kokemuksia Planthequesta?

47

Ei kommentteja