Pakurikäävän terveysvaikutukset

Pakurikääpä on Suomen metsissä yleinen lahottajasieni, joka kasvaa lehtipuiden varsissa. Sen terveysvaikutuksiin on vasta alettu tutustua tarkemmin, mutta alustavia tuloksia on jo saatu esimerkiksi vaikutuksista tulehduksiin, vastustuskykyyn sekä syöpäsoluihin.

Kuutioita pakurikäävästä
Pakurikäävän hyödyt saa käyttöön esimerkiksi jauheena tai pakuriteenä.

Vaikka virallista tutkimustietoa ei vielä ole, on pakurikääpä ja sen puuhun kasvattama ”pakuri” tunnettu jo vuosisatoja Suomessa sekä ulkomailla kansanlääkkeenä. Eli kyseessä on todellinen luonnon oma superfood!

Luonnossa pakurikääpä on helppo tunnistaa. Olet saattanut kohdata metsässä tai jopa kotipihassa koivun, jonka varressa on iso musta möhkäle. Nämä ovat ”pakureita” eli pakurikäävän aiheuttamia ulokkeita puussa. Useimmiten luontaistuotteena käytetty pakurikääpä tarkoittaa nimenomaan pakurista tehtyä jauhetta tai uutetta eikä itse pakurikääpää.

Hyödyt käyttöön pakurijauheena tai pakuriteenä

Suomessa pakurikäävän terveyshyödyistä on tiedetty jo vuosisatoja. Kansanlääkettä juotiin sota-aikaan kuin kahvia ja vielä nykyäänkin vanhankansan ihmiset saattavat muistaa juoneensa pakurikääpäteetä. Tee tunnettiin myös nimellä ”tikkatee”. Kyse ei ole vain terveysvaikutuksista vaan tee on hyvänmakuista! Vaikka pakurikäävän käyttö on tehnyt tietä modernille lääketieteelle, ovat suomalaiset ja ihmiset maailmalla löytäneet sen uudelleen.

Pakurikääpä tunnetaan nykyään tehokkaana superfoodina. Koska kääpää kasvaa Suomessa paljon, löydät useita kotimaisia pakurikääpätuotteita. Useimmiten kääpä on jauhettu ruskeaksi jauheeksi. Jauhetta voidaan sitten sekoittaa ohjeen mukaan veteen esimerkiksi teeksi. Parhaan tuloksen saa yleensä keittämällä 20-50 minuuttia, mutta ohjeet kannattaa lukea aina tuotekohtaisesti. Lisäksi pakurikääpää myydään pakuriuutteena, mikä tekee siitä helposti nautittavaa.

Tietenkin pakurikääpää saa suoraa Suomen metsistä kuka vain, mutta luontaistuotteina myytävät pakurituotteet ovat paljon turvallisempia. Pakurikääpä tulee kerätä alueelta, jossa se ei ole voinut imeä itseensä myrkyllisiä aineita, ja puhdistusprosessi on välttämätön. Toisaalta pakurikääpien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, koska käävän kerääminen puusta vahingoittaa aina puuta. Eli pakurikääpiä saisi kerätä vain omista puista.

Onneksi luontaistuotekaupat ovat täynnä laadukkaita ja edullisia pakurituotteita suoraan Suomesta!

Apua vatsavaivoihin ja verenpaineeseen?

Perinteisesti pakurikäävän vaikutuksista on haettu apua nimenomaan vatsavaivoihin. Sillä on kuitenkin hoidettu ja hoidetaan edelleen useita erilaisia vaivoja sekä sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi hampaiden parodontiitti, verenpaine, ihottumat, syöpä, tulehdustilat ja flunssa tai muu immuunijärjestelmän tehostaminen.

Tutkijat ovat erityisesti kiinnostuneet pakurikäävän antioksidanttisista piirteistä. Antioksidantit yhdistetään usein terveysvaikutuksiin. Tähän mennessä tutkituista kasveista ja luonnollisista materiaaleista nimenomaan pakurikääpä on luonnon voimakkain antioksidantti. Lahottajasienessä on useita parantavia ainesosia, joita käytetään myös nykylääketieteessä. Germanium, melaniini, betuliini ja polysakkaridi ovat näistä muutama esimerkki.

Vaikka nykyään useimpiin vaivoihin voidaan käyttää lääkkeitä, on pakurikäävälle vielä paikkansa ihmisten arjessa. Jos tarvitset voimaa tai tehokkuutta kylmiin talvipäiviin, pakurin nauttiminen superfoodina voi olla vastaus ongelmiisi. Ihmiset saattavat käyttää sitä ihan vain yleiskunnon ja terveyden ylläpidon huolehtimiseen. Tuotteet ovat yleensä täysin luonnollisia eikä niihin ole lisätty lisäaineita. Ja koska tuotetta valmistetaan Suomessa, on se hyvä vaihtoehto ulkomailta tuleville superfoodeille.

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Puolukan viisi terveysvaikutusta Puolukkaa kasvamassa luonnossa

Harva tuntee puolukan monipuolisia terveysvaikutuksia. Jos tuoreet puolukat eivät maistu sinulle, kokeile puolukkajauhetta!

33
Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Kurkuma ja kurkumiini Kurkumiinijauhetta ja purkki kurkumiinikapseleita

Kurkuma ja sen aktiivinen vaikuttava aines kurkumiini sisältävät useita terveysvaikutuksia. Lue lisää kurkumiinista ja sen hyödyistä.

21
Paras tehosekoitin – testi ja vertailu 7 eriväristä tehosekoitinta

Parhaat tehosekoittimet valmistavat erilaiset ruoat ja välipalat sekunneissa. Mikä voisi olla paras tehosekoitin? Katso vertailu!

44
Havupuu-uutejuoma – hyödyt ja terveysvaikutukset Pullo Karin havupuu-uutejuomaa, taustalla männynoksia

Havupuu-uutejuoma valmistetaaan männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Mitä terveysvaikutuksia sillä on?

55
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59

Ei kommentteja

Tuotevinkit