Alevahti.fi

Pakurikäävän terveysvaikutukset

Pakurikääpä on Suomen metsissä yleinen lahottajasieni, joka kasvaa lehtipuiden varsissa. Sen terveysvaikutuksiin on vasta alettu tutustua tarkemmin, mutta alustavia tuloksia on jo saatu esimerkiksi vaikutuksista tulehduksiin, vastustuskykyyn sekä syöpäsoluihin.

Kuutioita pakurikäävästä
Pakurikäävän hyödyt saa käyttöön esimerkiksi jauheena tai pakuriteenä.

Vaikka virallista tutkimustietoa ei vielä ole, on pakurikääpä ja sen puuhun kasvattama ”pakuri” tunnettu jo vuosisatoja Suomessa sekä ulkomailla kansanlääkkeenä. Eli kyseessä on todellinen luonnon oma superfood!

Luonnossa pakurikääpä on helppo tunnistaa. Olet saattanut kohdata metsässä tai jopa kotipihassa koivun, jonka varressa on iso musta möhkäle. Nämä ovat ”pakureita” eli pakurikäävän aiheuttamia ulokkeita puussa. Useimmiten luontaistuotteena käytetty pakurikääpä tarkoittaa nimenomaan pakurista tehtyä jauhetta tai uutetta eikä itse pakurikääpää.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Hyödyt käyttöön pakurijauheena tai pakuriteenä

Suomessa pakurikäävän terveyshyödyistä on tiedetty jo vuosisatoja. Kansanlääkettä juotiin sota-aikaan kuin kahvia ja vielä nykyäänkin vanhankansan ihmiset saattavat muistaa juoneensa pakurikääpäteetä. Tee tunnettiin myös nimellä ”tikkatee”. Kyse ei ole vain terveysvaikutuksista vaan tee on hyvänmakuista! Vaikka pakurikäävän käyttö on tehnyt tietä modernille lääketieteelle, ovat suomalaiset ja ihmiset maailmalla löytäneet sen uudelleen.

Pakurikääpä tunnetaan nykyään tehokkaana superfoodina. Koska kääpää kasvaa Suomessa paljon, löydät useita kotimaisia pakurikääpätuotteita. Useimmiten kääpä on jauhettu ruskeaksi jauheeksi. Jauhetta voidaan sitten sekoittaa ohjeen mukaan veteen esimerkiksi teeksi. Parhaan tuloksen saa yleensä keittämällä 20-50 minuuttia, mutta ohjeet kannattaa lukea aina tuotekohtaisesti. Lisäksi pakurikääpää myydään pakuriuutteena, mikä tekee siitä helposti nautittavaa.

Tietenkin pakurikääpää saa suoraa Suomen metsistä kuka vain, mutta luontaistuotteina myytävät pakurituotteet ovat paljon turvallisempia. Pakurikääpä tulee kerätä alueelta, jossa se ei ole voinut imeä itseensä myrkyllisiä aineita, ja puhdistusprosessi on välttämätön. Toisaalta pakurikääpien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, koska käävän kerääminen puusta vahingoittaa aina puuta. Eli pakurikääpiä saisi kerätä vain omista puista.

Onneksi luontaistuotekaupat ovat täynnä laadukkaita ja edullisia pakurituotteita suoraan Suomesta!

Apua vatsavaivoihin ja verenpaineeseen?

Perinteisesti pakurikäävän vaikutuksista on haettu apua nimenomaan vatsavaivoihin. Sillä on kuitenkin hoidettu ja hoidetaan edelleen useita erilaisia vaivoja sekä sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi hampaiden parodontiitti, verenpaine, ihottumat, syöpä, tulehdustilat ja flunssa tai muu immuunijärjestelmän tehostaminen.

Tutkijat ovat erityisesti kiinnostuneet pakurikäävän antioksidanttisista piirteistä. Antioksidantit yhdistetään usein terveysvaikutuksiin. Tähän mennessä tutkituista kasveista ja luonnollisista materiaaleista nimenomaan pakurikääpä on luonnon voimakkain antioksidantti. Lahottajasienessä on useita parantavia ainesosia, joita käytetään myös nykylääketieteessä. Germanium, melaniini, betuliini ja polysakkaridi ovat näistä muutama esimerkki.

Vaikka nykyään useimpiin vaivoihin voidaan käyttää lääkkeitä, on pakurikäävälle vielä paikkansa ihmisten arjessa. Jos tarvitset voimaa tai tehokkuutta kylmiin talvipäiviin, pakurin nauttiminen superfoodina voi olla vastaus ongelmiisi. Ihmiset saattavat käyttää sitä ihan vain yleiskunnon ja terveyden ylläpidon huolehtimiseen. Tuotteet ovat yleensä täysin luonnollisia eikä niihin ole lisätty lisäaineita. Ja koska tuotetta valmistetaan Suomessa, on se hyvä vaihtoehto ulkomailta tuleville superfoodeille.

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Lehtikaali Foodin Lehtikaalijauhe, taustalla tuoretta lehtikaalta

Lehtikaali on tuttu kasvis kauppojen tuoreosastoilta. Harva kuitenkaan tietää sen terveysvaikutuksia, jotka saa hyödynnettyä myös lehtikaalijauheena.

10
Marja-aronia – rouheena, jauheena tai tuoreena omalta pihalta! Marja-aronian terttuja lautasella

Marja-aronia on Suomessakin viihtyvä pensas, joka tuottaa terveysvaikutuksiltaan erinomaisia marjoja. Minkälainen marja on kyseessä?

68
Apteekkituotteet ja reseptilääkkeet netistä Henkilökuntaa ja asiakas apteekissa

Apteekkituotteet voi ostaa netistä. Tiesitkö, että jopa reseptilääkkeet saa tilattua netistä?

46
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
5-HTP – paremmat unet ja rauhallisempi mieli? Puhdas+ 5-HTP

5-HTP on rauhoittava ja nukahtamista helpottava luontaistuote. Suosituksi tuotteeksi nousseen 5-HTP:n hyödyistä on paljon positiivisia kokemuksia.

51
Maca-jauhe – hyödyt ja kokemuksia Maca-jauhetta otettuna kulhosta lusikkaan

Maca on todellinen superfood Perusta! Lue Maca-jauheen hyödyistä ja jaa kokemuksesi sen vaikutuksista.

40
Hyaluronihappo – superkosteuttaja iholle ja hiuksille Hyaluronihappo seerumi

Hyaluronihapon tehtävänä on sitoa vettä ihoon ja muualle elimistöön. Miten sen tehoa voi hyödyntää?

59
Vitamiinit netistä edullisesti Viisi vitamiinipurkkia vierekkäin

Moni syö päivittäin jotakin vitamiinia, kuten D-vitamiinia. Saako vitamiinit netistä edullisemmin?

31
Spirulina – tabletit vai jauhe? Keko spirulina-jauhetta

Spirulinan terveysvaikutukset voidaan saada niin tableitteina kuin jauheena. Spirulina on myös todellinen proteiinipommi!

37

Ei kommentteja