Pakurikäävän terveysvaikutukset

Alevahti.fi

Pakurikääpä on Suomen metsissä yleinen lahottajasieni, joka kasvaa lehtipuiden varsissa. Sen terveysvaikutuksiin on vasta alettu tutustua tarkemmin, mutta alustavia tuloksia on jo saatu esimerkiksi vaikutuksista tulehduksiin, vastustuskykyyn sekä syöpäsoluihin.

Kuutioita pakurikäävästä
Pakurikäävän hyödyt saa käyttöön esimerkiksi jauheena tai pakuriteenä.

Vaikka virallista tutkimustietoa ei vielä ole, on pakurikääpä ja sen puuhun kasvattama ”pakuri” tunnettu jo vuosisatoja Suomessa sekä ulkomailla kansanlääkkeenä. Eli kyseessä on todellinen luonnon oma superfood!

Luonnossa pakurikääpä on helppo tunnistaa. Olet saattanut kohdata metsässä tai jopa kotipihassa koivun, jonka varressa on iso musta möhkäle. Nämä ovat ”pakureita” eli pakurikäävän aiheuttamia ulokkeita puussa. Useimmiten luontaistuotteena käytetty pakurikääpä tarkoittaa nimenomaan pakurista tehtyä jauhetta tai uutetta eikä itse pakurikääpää.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Hyödyt käyttöön pakurijauheena tai pakuriteenä

Suomessa pakurikäävän terveyshyödyistä on tiedetty jo vuosisatoja. Kansanlääkettä juotiin sota-aikaan kuin kahvia ja vielä nykyäänkin vanhankansan ihmiset saattavat muistaa juoneensa pakurikääpäteetä. Tee tunnettiin myös nimellä ”tikkatee”. Kyse ei ole vain terveysvaikutuksista vaan tee on hyvänmakuista! Vaikka pakurikäävän käyttö on tehnyt tietä modernille lääketieteelle, ovat suomalaiset ja ihmiset maailmalla löytäneet sen uudelleen.

Pakurikääpä tunnetaan nykyään tehokkaana superfoodina. Koska kääpää kasvaa Suomessa paljon, löydät useita kotimaisia pakurikääpätuotteita. Useimmiten kääpä on jauhettu ruskeaksi jauheeksi. Jauhetta voidaan sitten sekoittaa ohjeen mukaan veteen esimerkiksi teeksi. Parhaan tuloksen saa yleensä keittämällä 20-50 minuuttia, mutta ohjeet kannattaa lukea aina tuotekohtaisesti. Lisäksi pakurikääpää myydään pakuriuutteena, mikä tekee siitä helposti nautittavaa.

Tietenkin pakurikääpää saa suoraa Suomen metsistä kuka vain, mutta luontaistuotteina myytävät pakurituotteet ovat paljon turvallisempia. Pakurikääpä tulee kerätä alueelta, jossa se ei ole voinut imeä itseensä myrkyllisiä aineita, ja puhdistusprosessi on välttämätön. Toisaalta pakurikääpien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, koska käävän kerääminen puusta vahingoittaa aina puuta. Eli pakurikääpiä saisi kerätä vain omista puista.

Onneksi luontaistuotekaupat ovat täynnä laadukkaita ja edullisia pakurituotteita suoraan Suomesta!

Apua vatsavaivoihin ja verenpaineeseen?

Perinteisesti pakurikäävän vaikutuksista on haettu apua nimenomaan vatsavaivoihin. Sillä on kuitenkin hoidettu ja hoidetaan edelleen useita erilaisia vaivoja sekä sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi hampaiden parodontiitti, verenpaine, ihottumat, syöpä, tulehdustilat ja flunssa tai muu immuunijärjestelmän tehostaminen.

Tutkijat ovat erityisesti kiinnostuneet pakurikäävän antioksidanttisista piirteistä. Antioksidantit yhdistetään usein terveysvaikutuksiin. Tähän mennessä tutkituista kasveista ja luonnollisista materiaaleista nimenomaan pakurikääpä on luonnon voimakkain antioksidantti. Lahottajasienessä on useita parantavia ainesosia, joita käytetään myös nykylääketieteessä. Germanium, melaniini, betuliini ja polysakkaridi ovat näistä muutama esimerkki.

Vaikka nykyään useimpiin vaivoihin voidaan käyttää lääkkeitä, on pakurikäävälle vielä paikkansa ihmisten arjessa. Jos tarvitset voimaa tai tehokkuutta kylmiin talvipäiviin, pakurin nauttiminen superfoodina voi olla vastaus ongelmiisi. Ihmiset saattavat käyttää sitä ihan vain yleiskunnon ja terveyden ylläpidon huolehtimiseen. Tuotteet ovat yleensä täysin luonnollisia eikä niihin ole lisätty lisäaineita. Ja koska tuotetta valmistetaan Suomessa, on se hyvä vaihtoehto ulkomailta tuleville superfoodeille.

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Paras raakapatukka – esittelyssä 3 merkkiä

Raakapatukka on terveellinen välipala. Minkälaisia patukoita kaupoista löytyy ja mitkä niistä ovat parhaat? Entä miten valmistaa itsetehdyt raakapatukat?

50
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Krilliöljy Krilliöljykapseleita purkissa

Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?

11
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Spirulina – tabletit vai jauhe? Keko spirulina-jauhetta

Spirulinan terveysvaikutukset voidaan saada niin tableitteina kuin jauheena. Spirulina on myös todellinen proteiinipommi!

37
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44
Chia-siemenet – terveysvaikutukset ja hyödyt Chian siemeniä

Pienikokoiset chia-siemenet ovat terveysvaikutuksiltaan monipuolisia. Entä oletko jo kokeillut chia-vanukasta?

51

Ei kommentteja

Tuotevinkit