Alevahti.fi

Mustikkajauhe – terveysvaikutukset ja hyödyt

Mikäpä olisi tunnetumpi kotimainen superfood kuin mustikka – niin tuoreena kuin mustikkajauheena. Metsistä ilmaiseksi poimittava supermarja auttaa esimerkiksi kansantauteihin usein liittyvään matala-asteiseen tulehdukseen. Mustikan terveysvaikutukset niin tuoreena kuin mustikkajauheena tunnetaan hyvin, ja voipa niistä olla apua silmillekin.

Tuoreita mustikoita kipossa metsässä
Mustikkajauhe on hyvä vaihtoehto tuoreille mustikoille.

Mustikka sisältää runsaasti muun muassa antosyaaneja. Nimenomaan antosyaanit auttavat tulehdukseen. Lisäksi niistä on apua aivojen ja verisuonten terveydelle. Tämän lisäksi mustikasta voi olla apua sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja muistisairauksiin.

Silmille mustikan hyödyt näkyvät muun muassa antosyaanien vaikutuksesta silmänpainetautiin, likinäköisyyteen ja kuiviin silmiin.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Mustikkajauhe vai tuoreet mustikat?

Mustikkaa voi tietysti käyttää tuoreena metsästä poimittuna vaikkapa jogurtin tai smoothien seassa. Talveksi mustikat voi pakastaa ja käyttää kätevästi tarpeen mukaan. Mustikkajauhe sen sijaan on luontaistuotekaupoista ja tavarataloista saatava tuote, mikä sisältää samat tutut terveysvaikutukset kuin tuore tai pakastettu mustikka.

Mustikkajauheessa ravintoarvot säilyvät C-vitamiinia lukuunottamatta hyvin. Kuivauksessa tuoreista marjoista poistuu vesi, mikä osaltaan jopa parantaa mustikkajauheen ravintoarvoja verrattuna tuoreisiin mustikoihin. Mustikkajauhe on kätevä lisä esimerkiksi aamupuuroon, ja yleensä teelusikallinen jauhetta vastaa desilitraa tuoreita marjoja. Jo lusikallisella jauhetta voi siis saada suositellun päivittäisen annostuksen marjoja!

Mustikkajauheessa saa päivän suositellun marja-annoksen jo yhdellä lusikallisella.

Tuoreen mustikan, pakastetun mustikan ja mustikkajauheen terveysvaikutukset eivät siis suuresti eroa toisistaan. Kannattaa muitenkin muistaa, että pakastettuna marjat kannattaa hyödyntää noin vuoden sisällä. Näin mustikan ravintosisältö on vielä parhaimmillaan. Pakastaessa ei myöskään tarvitse käyttää sokeria, vaan mustikat säilyvät hyvin sellaisenaan. Mustikkajauhe sen sijaan kannattaa käyttää pakkauksessa merkittyyn päivämäärään mennessä.

Mustikan ravintosisältö (100 g)

271 kJ65 kcal
rasva1,1 g
hiilihydraatti10,2 g
proteiini0,8 g
sokeri8,4 g
Tuoreiden mustikoiden ravintosisältö.

Mustikan vitamiinit

Mustikassa on paljon esimerkiksi A-, B- ja C-vitamiinia. Vitamiinien lisäksi mustikoissa on runsaasti magnesiumia, kalsiumia, kuituja ja flavonoideja.

A-vitamiini3,90 µg
B1, Tiamiini0,13 mg
B2, Riboflaviini0,01 mg
B3, Niasiini0,40 mg
B6, Pyridoksiini0,06 mg
B9, Foolihappo11,2 µg
B12, Syanokobalamiini0,00 µg
C-vitamiini7,20 mg
D-vitamiini0,00 µg
E-vitamiini1,90 mg
K-vitamiini9,00 µg

Lista terveysvaikutuksista

  1. Apua matala-asteiseen tulehdukseen
  2. Apua sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja muistisairauksiin.
  3. Silmänpainetautiin, likinäköisyyteen ja kuiviin silmiin.

Jos haussa on vielä mustikkaakin ”parempi” superfood, kannattaa tutustua acai-marjaan. Acai sisältää jopa 6-kertaisesti antioksidantteja verrattuna mustikkaan!


Mustikan terveysvaikutukset ovat monille tuttuja. Poimitko sinä itse omat mustikkasi vai käytätkö kenties mustikkaa jauheena? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Maria Åkerberg – laadukasta luonnonkosmetiikkaa Ruotsista Useita Maria Åkerberg -tuotteita vierekkäin

Maria Åkerberg on ruotsalainen luonnonkosmetiikan valmistaja. Ihmisen ja luonnon hyvinvointia kunnioittavat tuotteet valmistetaan Ruotsissa.

64
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Paras diffuuseri? – Testissä aroma diffuuserit Muji-ilmankostutin, josta tulee ulos höyryä

Diffuuseri on ilmaa kostuttava laite, jota voi käyttää myös aromaterapiaan. Lue vertailumme aroma diffuusereista ja löydä paras diffuuseri!

53
Hunajamarja eli haskap Hunajamarja eli haskap pensaassa

Haskap eli hunajamarja on todellinen terveyspommi. Suomessa tämä terveysvaikutuksiltaan erinomainen marja on vähemmän tunnettu.

22
Ubikinoni – terveysvaikutukset lisäravinteesta? Purkillinen ubikinoni Q10 -lisäravinnetta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ihmisen elimistössä esiintyvä K-vitamiinin kaltainen yhdiste. Mitkä ovat ubikinonin terveysvaikutukset? Entä voiko sen hyötyjä lisätä ravintolisällä?

54
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Parhaat raudan lähteet

Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

23
Acai-marja ja Acain terveysvaikutukset Kaksi kourallista acai-marjoja

Acai-marja on todellinen ihmemarja. Acai sisältää jopa 6 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka! Lue lisää Acain terveysvaikutuksista.

38
Plantheque – kokemuksia ja tuotevinkkejä Plantheque-tuotteita vierekkäin

Plantheque on Skincityn oma tuotesarja. Joko sinulla on kokemuksia Planthequesta?

47
Luonnonkosmetiikan verkkokauppa – Top 5 Kaksi pulloa luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikan verkkokauppoja on Suomessa useita. Tarjolla on laajempi valikoima ja halvemmat hinnat.

45

Ei kommentteja