Ideoita talviliikuntaan – virkistystä ja paremmat unet!

Alevahti.fi

Useilla keväällä ja kesällä alkanut liikuntainnostus loppuu talvella. Talvelle on kuitenkin monia hyviä vaihtoehtoja liikunnan ylläpitämiseksi. Arkiliikunta on tietysti yksi tapa pitää yllä liikkumista. Jos tavoitteena on painonhallinta, on liikuntaa jatkettava myös talvella.

Talvinen maisema, jossa tie ja lumisia puita
Mikäpä olisi mukavampi ympäristö liikkua kuin talvinen metsämaisema

Liikunta on hyväksi niin lihaksille, luustolle kuin mielelle. Se, millainen liikunta edistää mielen hyvinvointia riippuu täysin omista mieltymyksistä.

Talvella voi ulkoilla monilla tavoilla. Yksinkertaisesti kävely raikkaassa talvi-ilmassa toimii erinomaisena liikuntamuotona hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Monille on kuitenkin muodostunut jokin suosikkilaji talviliikunnan harrastamiseen. Tässä muutamia ehdokkaita, jos sellainen on vielä haussa.

Millaista liikuntaa talvella voi harrastaa?

1. Luistelu

Luistelu on yksi monien suosikeista talviliikuntana. Suomalaisilla on kokemuksia luistelusta vähintään kouluajoilta. Mikäpä sen parempaa kuin lähteä kauniin talvipäivän luistelemaan, ja ottaa mukaan kuumaa juotavaa ja maistuvaa evästä!

2. Hiihto

Hiihto on yksi tehokkaimmista liikuntamuodoista — on sitten kyse kesä- tai talviliikunnasta. Monilla voi olla ristiriitainen suhde hiihtoon. Koulun hiihtokilpailut eivät välttämättä aina ole antaneet parasta mahdollista kokemusta hiihdon nautinnollisuudesta ja rentouttavasta vaikutuksesta.

3. Liukulumikenkäily

Yksi hauska ja uusi vaihtoehto talviliikuntaan ovat liukulumikengät. Jos tykkäät liikkua luonnossa, mutta et ole innostunut kahlaamaan syvässä lumessa metsissä, ovat lumikengät ja erityisesti liukulumikengät hyvä vaihtoehto.

Parhaat liukulumikengät toimivat kuin lumikengät, mutta tarjoavat kantavuuden lisäksi myös liukua. Tämä tekee syvässäkin lumessa etenemisestä nautinnollista, ja lopulta voi huomata kuinka kauan tulikaan harrastettua liikuntaa huomaamatta.

4. Polkujuoksu

Polkujuoksu ei ole ainoastaan kesälaji, vaan se sopii hyvin myös talvelle. Suosituimmat polut pysyvät auki kävelijöiden ja koiranulkoiluttajien ansiosta. Tämä kannattaa hyödyntää, sillä myös talvella polkujuoksu tarjoaa erityisen viristävän ja rentouttavan vaikutuksen. Metsä rauhoittaa jo sinällään, mutta jos metsässä kulkemiseen yhdistää mukavaa liikuntaa, on polkujuoksu yksi parhaista lajeista myös talvella.

5. Kävely

Ehkäpä se suosituin ja helpoin tapa ulkoilla ja liikkua talvella. Voidaan sanoa, että kävely kannattaa aina. Jos muihin lajeihin voi olla hankala motivoida itseään tai pakkasta on reilummin, voi aina lähteä kävelylle. Samalla voi hoitaa vaikkapa ruokaostokset, ja harrastaa niin sanotuksti hyötyliikuntaa.

Miten ulkoilu vaikuttaa unen laatuun?

Ulkoilulla on tunnetusti positiivisia vaikutuksia unen laatuun. Liian myöhään ei kuitenkaan kannata ulkoilla, sillä ulkoilu piristää ja voi siirtää nukahtamista myöhemmäksi. Kovin raskasta liikuntaakaan ei kannattaisi illalla harrastaa, koska syke voi pysytellä korkeana jonkin aikaa suorituksen jälkeen ja hankaloittaa rauhottumista nukahtamiseen.

Suomen pitkä ja pimeä talvi ei välttämättä houkuttele lähtemään ulkoilemaan. Joskus talvi tuntuu jatkuvalta harmaalta syksyltä vesisateineen ja pimeine päivineen. Ulos kannattaa kuitenkin aina lähteä — on tavoitteena sitten painonhallinta tai mielen virkistys.

Myös pimeässä ulkoilulla on ihmeellisen virkistävä vaikutus, ja ainahan voi ottaa mukaan otsalampun, jonka valossa ei pimeinkään metsä tunnu pelottavalta. Selkeiden syys- ja talvi-iltojen kohokohtia ovat tähtien ja jopa revontulien näkeminen. Jos niillä ei ole virkistävää vaikutusta, niin millä sitten on?

Virkistystä talveen luontaistuotteista?

Suomen talvi voi olla pitkä ja pimeä. Virkistystä voi saada luontaistuotteista. Parhaat luontaistuotteet tuomaan virkistystä talven keskelle ovat muun maussa acai-marja, maca-jauhe, goji-marjat ja mustikkajauhe.

Toisaalta kannattaa myös syödä D-vitamiinia, jonka saanti voi talvella muuten jäädä vajaaksi. Tilaamalla vitamiinit netistä edullisesti varmistat, että saat riittävästi D-vitamiinia myös talvella. Vitamiinit ja luontaistuotteet netistä tilaamalla säästät sekä aikaa että rahaa.


Minkä liikuntamuodon sinä olet kokenut toimivaksi talvella? Mikä on suosikki lajisi talviliikuntaan? Kirjoita kommentti!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Personal trainer avuksi laihdutukseen? Personal trainer

Personal trainer voi auttaa, jos haluat laihduttaa tai tavoittelet terveellisempää elämää.

38
Painoindeksi, painoindeksilaskuri ja kaava Puntari

Painoindeksiä käytetään pituuden ja painon suhteen laskemiseen. Mikä on painoindeksin kaava? Laske omasi painoindeksilaskurilla!

42
Kalorikulutus Kalorikulutus

Kalorikulutus vaihtelee suuresti – riippuen esimerkiksi sukupuolesta, painosta ja iästä. Miten eri lajit kuluttavat kaloreita?

13
Kaloritaulukko Kaloritaulukko

Kaloritaulukko on oiva apu esimerkiksi painonpudotusta tavoitellessa. Taulukosta saat tarkat tiedot eri ravintoaineiden kalorimääristä.

14
Luontaistuote laihdutukseen Marjoja sydämen muotoisessa kulhossa

Ruokavaliolla on suuri merkitys laihdutuksessa ja painonhallinnassa. Löytyykö laihdutuksen tueksi luontaistuotteita?

27

Ei kommentteja

Tuotevinkit