Nokkosen terveysvaikutukset – tee, jauhe ja siemenet
Nokkosesta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen ihoa kutittava ja pistelevä kasvi. Toisaalta nokkonen tunnetaan terveysvaikutuksistaan, ja keräävätpä monet itse nokkosen lehtiä ja hauduttavat niistä terveellisen nokkosteen.
Nokkosteen lisäksi nokkosen hyödyt voi saada nokkosjauheesta tai -rouheesta. Nokkosta käytetään myös luonnonkosmetiikassa, ja saatavilla on myös nokkosen siemeniä. Mikä parasta, saatavilla on runsaasti täysin kotimaisia tuotteita. Nokkosta voikin hyvällä syyllä pitää yhtenä kotimaisena superfoodina!
Miksi nokkonen sitten polttelee koskiessa siihen? Tämä johtuu nokkosen varsissa ja lehdissä olevista polttiaiskarvoista. Kun niihin varteen tai lehtiin koskee, niistä purkautuu ikävästi polttelevaa nestettä iholle.
Nokkosen terveysvaikutukset ovat monipuolisia. Suomessa ja muuallakin maailmassa nokkosen hyödyt on tunnettu jo vuosisatojen ajan. Sen uskotaan olevan hyväksi etenkin hemoglobiinille ja tasaamaan verenpainetta. Nokkonen voi lisäksi auttaa ruoansulatukseen, virtsaongelmiin, verensokeriin sekä anemiaan.
Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.
Sisältö jatkuu.
Vitamiinieja, kuituja, proteiinia…
Nokkosessa on reilusti kuituja sekä erityisesti rautaa ja C-vitamiinia. Lisäksi siinä on A-, B-, E- ja K-vitamiineja.
Nokkosessa on paljon proteiinia — kuivatussa jopa 20 grammaa sadassa grammassa! Kuitujakin kuivatussa nokkosessa voi olla 25 grammaa sadassa grammassa. Nokkosta verrataankin usein pinaattiin, mutta itse asiassa nokkonen on ravintoarvoiltaan pinaattia parempi.
Nokkosen siemenet ja nokkosjauhe
Luontaisuotekaupoista nokkosta on saatavilla niin teenä, jauheena kuin rouheena. Lisäksi saatavilla on nokkosen siemeniä ja nokkostippoja. Nokkosen siemenet sopivat vaikkapa ruoanlaittoon tai sellaisenaan esimerkiksi aamupuuroon tai pirtelöön. Nokkostipat ovat helppo tapa hyödntää nokkosen terveysvaikutukset päivittäin.
Nokkosteetä voi tehdä niin kuivatuista kuin tuoreista lehdistä. Lehdet kannattaa poimia puhtailta alueilta — ei siis navetan, kompostin tai tien läheltä. Tällaisilta alueilta nokkonen kerää itseensä nitraattia, joka muuttuu ihmisen elimistössä nitriitiksi. Poimintaan kannattaa varata pitkähihainen paita ja käsineet, muuten siitä tulee tuskaista! Nokkonen muistuttaa valkopeippi-nimistä kasvia, joten poimiessa lehtiä vaikkapa nokkosteehen kannattaa olla varma, että kyseessä on nimenomaan nokkonen.
Nokkosta voi poimia myös ruoanlaittoon. Nokkosen kohtalaisen mieto maku sopii melkeinpä ruokaan kuin ruokaan. Sitä voi käyttää pinaatin tapaan esimerkiksi lätyissä, leivissä ja keitoissa. Nokkosesta voi tehdä myös pestoa. Saatavilla on myös pastoja, joihin on lisätty nokkosta. Itse poimituista nokkosen lehdistä voi tehdä nokkosjauhetta kuivaamalla ja jauhamalla.
Nokkosta käytetään myös luonnonkosmetiikassa, kuten erilaisissa voiteissa. Lisäksi nokkosta käytetään hiustenhoitotuotteissa, kuten shampoissa, hoitoaineissa ja hiusöljyissä.
Raskaana oleville tai imettäville nokkosta ei suositella. Myöskään sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät eivät pääse hyötymään nokkosen terveysvaikutuksista.
Kategoriat ja avainsanat
Lue myös
Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?
Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja joululahjat hankkimatta? Tuttu tilanne edellisiltä vuosilta… Ei hätää, ota avuksesi keräämämme joululahjaideat!
Kelp eli rakkolevä on merissä kasvava levä. Miten pääset hyötymään tämän huikean nopeasti kasvavan merilevän terveysvaikutuksista?
Elimistö ei tuota rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta. Mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?
Plantheque on Skincityn oma tuotesarja. Joko sinulla on kokemuksia Planthequesta?
Alfalfa-jauhe on yksi niin sanotuista viherjauheista. Mitä terveysvaikutuksia ja hyötyjä sen käytöllä on?
Luonnonkosmetiikan verkkokauppoja on Suomessa useita. Tarjolla on laajempi valikoima ja halvemmat hinnat.
Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen luonnontuote. Sitä voi käyttää ihonhoidosta ruoan paistamiseen ja ruoanlaittoon.
Krilliöljy on monille toimivin tapa saada tarpeeksi omega-3 -rasvahappoja. Miksi käyttää krilliöljyä kalaöljyjen sijasta?
Pienikokoiset chia-siemenet ovat terveysvaikutuksiltaan monipuolisia. Entä oletko jo kokeillut chia-vanukasta?
Ei kommentteja