Ruusujuuri

Ruusujuuri on perinteinen suomalaisessakin kansanhoidossa käytetty kasvi. Sillä voi olla vaikutuksia niin fyysiseen kuin henkiseen suorituskykyyn. Usein ruusujuurta kutsutaankin Pohjolan omaksi Ginseng-juureksi.

Ruusujuuri

Maksaruohokasvien joukkoon kuuluva ruusujuuri (englanniksi rhodiola rosea tai golden root) viihtyy viileässä ilmastossa ja erityisesti arktisilla alueilla. Tällaisia alueita on esimerkiksi Suomen, Ruotsin ja Venäjän pohjoisosissa sekä Grönlannissa. Näiden lisäksi ruusujuurta esiintyy Alpeilla.

Ruusulle tuoksuvan ruusujuuren terveysvaikutuksia on hyödynnetty vuosisatojen ajan. Ruusujuuri on adaptogeeninen kasvi, mikä tarkoittaa, että kyseessä on yrtti tai lääkinnällinen kasvi, jolla uskotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia. Adaptogeenisiä kasveja ovat muiden muassa myös maca, maraljuuri ja pakurikääpä.

Sisältö jatkuu tuotevinkkien jälkeen.

Sisältö jatkuu.

Tutkimustenkin mukaan ruusujuuri voi auttaa stressiin. Lisäksi sen koetaan parantavan fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä lisäävän vastustuskykyä.

Yli tuhannen vuoden hyödyntäminen pohjoisissa olosuhteissa on tehnyt ruusujuuresta yhden suomalaisen kansanlääkkinnän pilareista. Usein sitä verrataankin toiseen pohjoisen omaan kasviin, väinönputkeen. Yöttömässä yössä kasvavaan ruusujuureen sanotaan kertyvän erityisen runsaasti terveysvaikutuksia.

Käyttötavat

Ruusujuurta voi hyödyntää eri tavoin. Yksi yleisimmistä on kuivatusta juuriosasta valmistettu ruusujuuriuute. Lisäksi on saatavilla niin sanottuja ruusujuurishotteja.

Ruusujuuren voi ottaa käyttöön muun muassa uutetta sisältävinä kapseleina. Kapseleissa annokseen riittää yleensä yksi kapseli päivässä. Joissakin valmisteissa suositellaan pitävän taukoja käytöstä, jotta ruusujuuren hyödyt saadaan käyttöön tehokkaimmin.

Saatavilla on myös ruusujuurirouhetta ja -jauhetta. Kasvin juuriosasta valmistettu rouhe sopii esimerkiksi teen valmistukseen. Joidenkin mielestä maku tuo mieleen ruusun tuoksun. Ruusujuurta voi kasvattaa myös itse hankkimalla siemeniä. Toisaalta kasvin voi kasvattaa juuresta pätkityistä palasista.

Kokemuksia ruusujuuren terveysvaikutuksista

Jos ruusujuuren hyödyt on todennut toimiviksi niin viikingit kuin kosmonautit niin kyseessä todennäköisesti on toimiva luonnontuote!

Käytyämme läpi kymmeniä ruusujuuresta kirjoitettuja kokemuksia, voimme listata yleisimmät siitä saatavat hyödyt:

  • Piristää
  • Parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista
  • Auttaa fyysiseen ja henkiseen vireyteen
  • Vaikutus urheilusuoritukseen positiivinen, lisää kestävyyttä

Huomaathan, että keräämämme kokemukset ovat netissä julkaistuja, joihin kannattaa aina suhtautua varauksella. Jotain suuntaa niistä voi kuitenkin saada. Parasta tietysti olisi, jos koettujen terveysvaikutusten tueksi olisi tehty tutkimuksia, joissa vaikutukset on todettu tieteellisin menetelmin.

Monet kokemuksiaan kirjoittaneet totesivat lisäksi, että parhaan vaikutuksen saa pitämällä taukoja käytöstä. Tätä samaa suosittelevat myös monet tuotteiden valmistajista.

Raskaana oleville ruusujuurta ei suositella. Lisäksi jos kärsit kilpirauhasen liikatoiminnasta, verenpainetaudista tai reuman akuutista vaiheesta, ei ruusujuurta suositella käytettävän.

Koska kasvi viihtyy Suomen olosuhteissa hyvin, on ruusujuuresta valmistettuja tuotteita saatavilla täysin kotimaisina. Näin kyseessä onkin yksi parhaista kotimaisista superfoodeista, jonka terveysvaikutukset kannattaa hyödyntää!


Joko sinä olet kokeillut ruusujuurta? Minkälaisia kokemuksia sinulla on sen vaikutuksista? Kommentoi!

Kategoriat ja avainsanat

Lue myös

Melarest kokemuksia – entä vaihtoehdot? Useita Melarest Melatoniini -tuotteita rinnakkain

Melarest on mainoksista tuttu melatoniini. Minkälaisia kokemuksia Melarest Melatoniinista on? Entä mitä vaihtoehtoja sille on?

46
Ohranoras – terveysvaikutukset myös mehujauheesta? Ohranorasjauhetta kulhossa. Taustalla ohrapelto.

Käytätkö viherjauheita? Kokeile myös ohranorasta! Ohranorasjauheen käyttö on helppoa, ja se on terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon.

57
Kurkuma ja kurkumiini Kurkumiinijauhetta ja purkki kurkumiinikapseleita

Kurkuma ja sen aktiivinen vaikuttava aines kurkumiini sisältävät useita terveysvaikutuksia. Lue lisää kurkumiinista ja sen hyödyistä.

21
Goji-marja on todellinen luonnon ihme Goji-marjoja pöydällä olevassa lusikassa

Goji-marjaa sanotaan yhdeksi maailman ravinnerikkaimmista marjoista. Lue lisää Goji-marjasta ja sen terveysvaikutuksista.

37
Superfoodit – 10 parasta! Useita superfoodeja kulhossa

Superfoodit ovat luonnossa kasvavia terveyspommeja! Mitkä ovat parhaat superfoodit?

31
Lucuma – Inkojen kulta? Tuoreita lucuma-hedelmiä sekä lucuma-jauhetta kulhossa

Lucuma on erityisen suosittu hedelmä Perussa, jossa sitä käytetään esimerkiksi jäätelössä. Lucuma-jauhe sen sijaan sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

29
Paras punavalolaite – Innolux Red? Punaista valoa tummalla taustalla

Mitä on punavalohoito ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Entä mikä voisi olla paras laite mihinkin käyttöön?

40
Luontaistuotteista apua flunssaan? Valkosipulia

Flunssaan voi saada apua niin erilaisista ravintolisistä kuin luontaistuotteista. Lue mitä keinoja flunssaa vastaan kannattaa kokeilla.

34
Raw food eli raakaravinto Raakaravintoa eli raw foodia lautasella

Raw food -ruokavaliota eli raakaravintoa noudattava ei syö prosessoitua eikä kypsennettyä ruokaa. Mitä tässä ruokavaliossa oikein syödään ja mihin raja vedetään?

25
Kollageeni – apua nivelille ja iholle? Naisen silmä ja iho kuvattuna läheltä

Kollageeni on ihmisen elimistössä esiintyvä proteiini. Mikä on kollageenien merkitys nivelille ja iholle?

44

Ei kommentteja