Painonpudotus vaatii kärsivällisyyttä

Painonpudotus voi parhaimmillaan johtaa huomattavasti mukavampaan ja helpompaan elämään. Juuri sen takia painonpudotus onkin tavoitteena lukuisilla ihmisillä.

Haarukka, jonka ympärille on kietaistu mittanauha

Toisaalta mahdollinen ylipaino voi vaikuttaa elämään monella negatiivisella tavalla: huono itseluottamus, masennus, terveysriskit ja muut fyysiset vaikeudet voivat kaikki olla seurauksia jo lievästä ylipainosta. Pyrkimällä normaalipainoon voidaan siis saavuttaa monia positiivia seikkoja.

Ensimmäinen askel, joka ylipainoisen kannattaa ottaa, on varata aika lääkärille, joka voi mahdollisesti suositella miten painonpudotusta kannattaa ja kestää lähteä tavoittelemaan.

Lääkärin tulisi suorittaa kattavat testit, jotta mahdolliset terveysriskit saadaan kartoitettua ja painonpudotus voi alkaa terveeltä pohjalta. Realistinen painonpudotus alkaa aina maltillisesti sekä itselle sopivin tavoin.

5 vinkkiä painonpudotukseen

1. Asenne. Painonpudotus koostuu kohtalaisen yksinkertaisista tekijöistä, joihin voidaan helpoiten vaikuttaa riittävällä liikunnalla ja terveellisellä ravinnolla. Tärkein tekijä painonpudotusta tavoitellessa on kuitenkin oikea asenne.

2. Aseta realistiset tavoitteet. Suurin virhe painonpudotusta tavoitellessa on liian kovien tavoitteiden asettaminen. Ensimmäiseksi tavoitteeksi voit vaikka asettaa päivittäisen liikunnan lisäämisen ja epäterveellisen ruoan vähentämisen. Kiloja on turha laskea ennen kuin ainakin kaksi edellä mainittua asiaa on otettu huomioon.

3. Kuuntele kehoasi. Painonpudotukseen ryhdyttäessä kehossa tapahtuu erilaisia reaktioita. Jos painonpudotus tuntuu liian rankalta, sitä se luultavasti myös on. Tässä tapauksessa tulee miettiä onko esimerkiksi liikuntaa lisätty liian kovalla tahdilla tai onko ruokavalioita karsittu turhan tiukasti.

4. Vältä turhaa herkuttelua. Suosikkiherkkujen kokonaan kieltäminen ei ole mielekästä, eikä edes järkevää. Turhaa napostelua on kuitenkin vältettävä. Syö lisäksi enemmän kuituja. Kuidut täyttävät nopeammin ja ne pitävät näläntunteen kauemmin poissa.

5. Juo enemmän vettä. Vain harvat juovat tarpeeksi vettä päivän aikana, vaikka veden juonnilla tiedetään olevan runsaasti positiivisia vaikutuksia. Pyri juomaan vaikkapa kuudesta kahdeksaan lasia päivän aikana. Painonpudotukseenkin tarpeeksi nautittu vesimäärä vaikuttaa positiivisesti.

Painonpudotus on elämäntapa

Kurinalaisuus ja kärsivällisyys ovat lopulta parhaat keinot painonpudotusta tavoitellessa. Painonpudotusta ei kannata pitää lyhyenä projektina, vaan pitempiaikaisena elämäntapojen muutoksena. Muutosten ei tarvitse olla järin suuria, jotta positiivisia tuloksia voidaan jo saavuttaa. Perustekijät, kuten terveellinen ruokavalio ja sopiva liikkuminen vievät jo pitkälle tavoitteissasi. Terveellisiä elämäntapoja ei myöskään saa unohtaa heti, kun haluttu painonpudotus on saavutettu.

Painonpudotukseen ei ole oikoteitä, mutta pitämällä seuraavat kaksi yksinkertaista seikkaa mielessä onnistumisprosenttisi nousee moninkertaiseksi:

  • Syö terveellisesti ja säännöllisesti
  • Harrasta sinulle mieluisia liikuntalajeja

Mikä on realistinen painonpudotus kuukaudessa?

Kaikkia painonpudotusta tavoittelevien mielessä varmasti millainen realistinen painonpudotus olisi mahdollista. Kuukaudessa voidaan puhua muutamasta kilosta. Kaikille pätevää tavoitetta on kuitenkin mahdoton määritellä, mutta tärkeää on myös, että tavoitteet eivät ole liian kovia. Muutaman kilon painonpudotukseen päästään jo noin puolen kilon useimmille realistisella viikkotahdilla.

Mikä on realistinen painonpudotus puolessa vuodessa?

Jos puolen kilon tahtia jatkaa puolen vuoden ajan, onko realistinen painonpudotus puolessa vuodessa (eli 26 viikossa) 13 kiloa? Kyllä se mahdollista on, mutta jälleen kerran kaikki riippuu aloitustasosta. Lisäksi painonpudotuksen tahti hidastuu useimmilla mitä pidemmälle edetään.


Mitä asioita sinä olet todennut hyväksi painonpudotusta tavoitellessa? Kirjoita kommentti ja jaa positiiviset sekä negatiiviset kokemuksesi.

Lue myös

Ideoita talviliikuntaan – virkistystä ja paremmat unet! Talvinen maisema, jossa tie ja lumisia puita

Useilla liikuntainnostus loppuu talvella -- liikunnalla on suuri merkitys myös uneen. Katso ideoita talviliikuntaan.

62
Kalorikulutus Kalorikulutus

Kalorikulutus vaihtelee suuresti – riippuen esimerkiksi sukupuolesta, painosta ja iästä. Miten eri lajit kuluttavat kaloreita?

13
Kaloritaulukko Kaloritaulukko

Kaloritaulukko on oiva apu esimerkiksi painonpudotusta tavoitellessa. Taulukosta saat tarkat tiedot eri ravintoaineiden kalorimääristä.

14
Painoindeksi, painoindeksilaskuri ja kaava Puntari

Painoindeksiä käytetään pituuden ja painon suhteen laskemiseen. Mikä on painoindeksin kaava? Laske omasi painoindeksilaskurilla!

42
Personal trainer avuksi laihdutukseen? Personal trainer

Personal trainer voi auttaa, jos haluat laihduttaa tai tavoittelet terveellisempää elämää.

38

Ei kommentteja